A Fehér megyei Csombordra látogatott az RMDSZ szórványkaravánja

 A Fehér megyei Csombordra látogatott csütörtökön az RMDSZ szórványkaravánja.

Nálunk jobban senki sem tudja jogainkat megvédeni, érdekeinket érvényesíteni. Mi vagyunk azok, akik a leginkább tudjuk, hogy mire van szükségünk: a magyar diákoknak magyar iskolára, hiszen nem mindegy, hogy anyanyelven tanulhatnak vagy sem. A magyar embereknek jól megfizetett munkahelyekre, hiszen nem élhetnek éhbérből, a magyar közösségnek pedig jól képzett szakemberekre. Közösségünk szépkorú tagjainak becsületes nyugdíjat kell biztosítanunk. Ez a feladatunk, ezért dolgozunk! – hangsúlyozta Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester, az RMDSZ Fehér megyei szenátorjelöltje, aki a csombordi magyar emberek, Fehér megyei tanárok és diákok előtt szólalt fel. Az RMDSZ szórványkaravánja november 3-án, csütörtökön a Fehér megyei Csombordon ingyenes humorelőadással, György Botond, Kun Zsolt és András Előd humoristák stand up comedy produkcióival szórakoztatta az nézőket. Október és november folyamán Erdély-szerte összesen 12 helyszínre látogat el a karaván.

Lőrincz Helga a humorelőadás előtt ismertette a nagyenyedi polgármesteri hivatal elmúlt három és fél hónapos megvalósításait is. Kiemelte, a hivatal eddigi vezetői azzal büszkélkedtek az év végi költségvetés kiszámolásakor, hogy sikerült pénzt spórolniuk, megtakarítaniuk. „Meggyőződésem, hogy a költségkeret azért van, hogy azt befektessük, az emberek javára fordítsuk. Ennek a gondolatnak a mentén szerveztük meg az elmúlt időszakot, játszóteret építettünk, kórházak udvarait javítottuk fel, számos utcát leaszfaltoztunk” – sorolta az alpolgármester, aki azt is bejelentette: a helyiek nagy örömére péntektől indul Csombordon az aszfaltozás. Mint megemlítette: ajtója bármikor nyitva áll a magyar emberek előtt, problémáikat szívesen meghallgatja.

Az RMDSZ-re leadott szavazatok 14 százaléka, minden hetedik szavazat azokból a szórvány megyékből érkezik a parlamenti választásokon, ahonnan közvetlenül nem juthat be magyar képviselő.

Benedek Zakariás, az RMDSZ Nagyszebeni Szervezetének elnöke, aki képviselőjelöltként Hargita megyében, Udvarhelyszéken kapott helyet, elmondta, megválasztása esetén minden szórványban élő magyar ember érdekeit szem előtt tartja. Kifejtette: „a szolidaritás, amelyet a Szövetség elsődleges feladatai között tart számon, megerősít minket és segít abban, hogy Erdély a szórványnak is a jövő perspektíváját jelentse. Nem könnyű magyarként élni a szórványban. Az oktatási kérdésekre, a kultúra, hagyományok ápolására, magyar identitástudatunk megőrzésére mind rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetnünk, kiemelten oda kell figyelnünk rá, hiszen a megmaradásunk a tét.”

Kimaradt?