FRISSÍTVE: Dragnea „lefújta” a népszavazás összekapcsolását a parlamenti választással

FRISSÍTÉS: Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök pénteken arra kérte két szenátusi kollégáját, hogy vonja vissza azt a három cikkelyből álló törvénytervezetet, amelynek célja az volna, hogy a december 11-i parlamenti választásokkal párhuzamosan népszavazást is tartsanak a polgári melegházasság tiltásáról.

A kezdeményező Ovidiu Donțu és Titus Corlățean azt kérte, hogy a felsőház sürgősségi eljárással tárgyalja meg a tervezetet.

Liviu Dragnea pártelnök pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a PSD nem támogatja ezt a kezdeményezést, a melegházasságról szól referendumot és a parlamenti választásokat nem szabad összekapcsolni, következésképpen arra kérte a két PSD-s szenátort, hogy vonja vissza törvénytervezetét. 

A Koalíció a családért nevű, a többségi román ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet a többi keresztény egyház támogatásával több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze ahhoz a polgári kezdeményezéshez, amelyben azt követelik, hogy az alkotmány "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként" határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány "házastársakat" említ).

A HotNews.ro már szerdán úgy értesült, hogy a legnagyobb parlamenti párt nem mondott le arról a tervéről, hogy soron kívül megszavaztassa ezt a törvénytervezetet. Így lehetővé válna – amennyiben Klaus Johannis államfő is beleegyezik – a család fogalmát pontosító, szűkítő alkotmánymódosító népszavazás kiírása a parlamenti választásokkal egyidőben. Ez egyértelműen a nagy pártoknak (PSD, PNL) kedvezne, ugyanis népszavazás miatt várhatóan magasabb lenne a részvétel az urnáknál és a kisebb szavazótáborral rendelkező pártok  - ALDE, PMP, USR, RMDSZ – nehezebben lépné át az 5 százalékos választási küszöböt.

Ugyanakkor a népszavazás rendkívüli módon tematizálná a közbeszédet, a pártoknak kevés lehetőségük maradna gazdasági, politikai programjuk bemutatására.

 A PSD-nek ez a kampánytéma akkor is növelheti támogatottságát a melegházasságot ellenző többség körében, ha a jobboldali pártok vagy az államfő esetleges ellenkezése miatt nem sikerül mindkét voksolást december 11-re időzíteni. Klaus Johannis államfő ugyanis „vallási fanatizmust” emlegetett az alkotmánymódosító kezdeményezés - tőle állásfoglalást követelő - aktivistáival kapcsolatban, ezzel újabb támadási felületet nyitott politikai ellenfelei számára. „Én vallási fanatikus vagyok. Hagyománytisztelő ember vagyok, ortodox keresztény, aki szerint a családot egy férfi és egy nő, illetve - ha az Isten is úgy akarja - gyerekek alkotják. Ha ezért vallási fanatikusnak minősülök, hát vállalom” - jelentette ki az államfő megjegyzésére utalva Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

Mint írtuk, a szenátus jogi bizottsága kedden ellenszavazat nélkül fogadta el a polgári melegházasság tiltásáról szóló kezdeményezést, amelyet az ortodox egyházhoz közel álló Koalíció a családért indított. A parlamenti szabályzat szerint a képviselőház jogi bizottságának is véleményeznie kell a tervezetet, majd az alsóház plénuma szavaz döntő házként. Hétfőn délután lehet erre lehetőség, amikor utoljára ül össze a két ház plénuma ebben a ciklusban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?