Ítéletindoklás: konfliktusgerjesztő a székelyzászló-adomány

Konfliktusgerjesztés volt a cél a háromszéki önkormányzatnak adományozott székely zászlóval – többek között ezzel indokolja a Kovászna megyei törvényszék azt az ítéletét, amellyel megsemmisítette a Kulcsár Terza József MPP-s tanácsos által a megyei önkormányzatnak ajándékozott székely zászlóról szóló adományozási szerződést.

Az indoklást csütörtöki tanácsülésen olvasta fel Kulcsár Terza József, aki szerint  a bíróság azt állapította meg, hogy az autonómiaküzdelmet szimbolizáló zászló konfliktusgerjesztő, és az Európai Bizottság ajánlása értelmében a többség és a nemzeti kisebbségek között felmerülő minden konfliktust kezelni kell. A bírák továbbá megállapítják, hogy törvénytelen az adományozás, mert azzal a feltétellel történt, hogy a székely zászlót ki kell tűzni a tanácsteremben.

A törvényszék szerint sérti az alkotmányos rendet, hogy az adománylevélben és az azt elfogadó tanácshatározatban szerepel a „Székelyföld zászlója” megnevezés, mert ilyen entitás nem létezik. A bírák indoklásukban arra is rámutatnak, hogy a kék-arany zászló valójában „egy autonómiáért küzdő politikai szervezet”, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szimbóluma. A törvényszék szerint politikai alakulatok szimbólumát nem lehet kitűzni a tanácsteremben.

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Cucu prefektus indított kérte a bíróságtól, hogy semmisítsék meg az adományozási szerződést és vonják be az adomány  székely zászlót a megyei tanács gyűlésterméből. A bíróság helyt adott a prefektus keresetének. Az adományozó Kulcsár Terza József megállapította, hogy a bírság döntése értelmében a zászlót el kell távolítani a gyűlésteremből, de az adományozást nem tilthatják meg, így a zászló a megyei tanács leltárán marad.

A Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor hozzátette: tanulmányozzák a bíróság indoklását és megfellebbezik az alapfokú döntést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?