Johannist nagyon kitámadták, védekezik melegházasság-ügyben

Védekezni kényszerült az államfő pénteken, miután valóságos össztűz zúdult rá a melegházasság alkotmányos tiltásával kapcsolatos kijelentései miatt. Klaus Johannis hangsúlyozta, hogy nem az ortodox egyházat bírálta, amikor vallási fanatizmust emlegetett.

Klaus Johannis „legalizálni akarja a bűnt”, „nem tiszteli a románokat”, „semmibe veszi hárommillió román akaratát” – ilyen hozzászólásokat kapott a közösségi oldalakon az államfőnek az a szerdai kijelentése, miszerint „hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” az azonos neműek házassága ügyében.

Johannis arra reagált, hogy a melegházasság alkotmányos tiltásáért kampányoló Viorel Iuga, a romániai baptista szövetség elnöke felszólította őt: foglaljon állást a "család és normalitás" mellett. "Vissza kell térni a toleranciához, a másik elfogadásához, jó és rossz tulajdonságaival együtt. Nem vagyunk mind egyformák, az etnikai közösségek, vallási közösségek nem egyformák” – fogalmazott az államfő, hozzátéve, maga is egy etnikai és vallási kisebbség tagja.

Magyarázatot kért az ortodox egyház

A Koalíció a családért nevű szervezet és az ortodox egyház patriarchátusa ezt követően magyarázatot kért Johannistól arra, mit értett az alatt, hogy "hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni". Mindkét közlemény arra hívja fel az elnök figyelmét, hogy kijelentését sokan úgy érthetik: nem a baptista lelkész fenyegetőzését, hanem magát a polgári kezdeményezést bélyegezte meg "ultimátumként" és "vallási fanatizmusként".

A Koalíció a családért emlékeztette Johannist: több mint hárommillió ember írta alá azt az alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként" határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány "házastársakat" említ), és a polgári kezdeményezés szabályos voltát már az alkotmánybíróság is megerősítette.

„Nem az ortodox egyházat vádoltam”

Erre reagálva az államfő azt nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva pénteken, hogy nem vádolta az ortodox egyházat, hanem lehetséges veszélyekre hívta fel a figyelmet, ami a család meghatározásával kapcsolatos esetleges alkotmánymódosítást illeti.

„Azt gondolom, hogy ahogyan egyesek értelmezték szavaimat jól bizonyítja, hogy társadalmi megbékélésre van szükség Romániában. Én nem vádoltam sem az ortodox egyházat, sem a pünkösdi egyházat, nem vádoltam senkit és nem is volt szándékomban ilyesmi, csak lehetséges veszélyekre hívtam fel a figyelmet' – mondta Johannis.

Ugyanakkor úgy értékelte, hogy teljesen törvényes a Koalíció a családért alkotmánymódosító kezdeményezése. "Éltek a petíciós jogukkal, ennek törvényességét egy pillanatig sem vonta kétségbe senki. A témát azonban más irányba vitték el, amely lehet, hogy érdekük valakiknek. (...) Szerintem nyugodt és őszinte megbeszélésre van szükség” - mondta az államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?