Bemutatkoztak az RMDSZ Nőszervezetének parlamenti jelöltjei

A parlamenti választásokra készül az RMDSZ Nőszervezete is. Kolozsváron a szervezet képviselőjelöltjei mutatkoztak be, eddigi tapasztalataikat és célkitűzéseiket ismertetve.

A szervezet idén a Húsvéti zsongás programmal kezdett, a mellrák elleni kampánnyal folytatta a tevékenységét, jelenleg pedig A székelyföldi nő ma konferenciájuk zajlik. Számos képzést is szerveznek, hiszen fontos, hogy a nők elég felkészültek és bátrak a közéleti szerephez – számolt be Hegedüs Csilla alelnök a pénteki sajtótájékoztatón.

Biró Rozália, a nőszervezet elnöke kihangsúlyozta, legkomolyabb próbatételük a helyhatósági választásukhoz kötődik, amely lényeges előrelépést jelentett a döntéshozatali részvételben. „Az eredményre büszkék lehetünk, és mutatja azt az elismertséget, amire a női közéleti szereplőink szert tettek” – jelentette ki. Emlékeztetett: 2012 és 2016 között két polgármesternője volt az RMDSZ-nek, jelenleg pedig 7 van, a női alpolgármesterek száma pedig 12-ről 20-ra nőtt .

Egy született örökmozgó

Csép Andrea, a nőszervezet alelnöke 13 éve dolgozik a Maros megyei RMDSZ-ben, nyolc éve megyei tanácsos. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: született örökmozgóként határozza meg magát, ez a tulajdonság pedig elengedhetetlen egy parlamenti képviselő számára is. Kiemelte, a nőknek ott kell lenniük a döntéshozatalban, ki kell venniük a részüket ebben, hiszen a társadalom több mint fele nő.

Beszélt arról is, hogy testvére fogyatékosként él, ő maga már csak ezért is szociálisan érzékeny, és látja azt az irányvonalat, amelyen hatékonyabban dolgozhatna. A parlamentben is a szociális és munkaügyi bizottságban tevékenykedne – mondta. Tisztázni szeretné ugyanakkor az örökbefogadási procedúrákat, fontos, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítson a társadalom a nyugdíjasoknak, a hátrányos helyzetűeknek. Az erdélyi magyar családok helyzete is problémákkal küzd, de az egyedülálló anyákra szintén oda kell figyelni – sorolta a jelölt.

Épített örökség, perspektíva, képviselet

Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakemberként, nőként és anyaként átérzi az erdélyi magyar közösség, a Kolozs megyei magyarok problémáit. A képviselőjelölt elmondta, meg kell akadályozni az épített örökségünk tönkretételét, hiszen az erdélyi magyar identitás talán leginkább kézzelfogható önkifejezési eszköze. Hegedüs szeretné, ha a törvény előtt felelnének, akik akadályozzák az örökségvédelmet – hangzott el.

Mint fogalmazott, szeretné, ha az egyetemet hamarosan elvégző lánya külföldre menne, aztán visszatérne. "A legfontosabb feladatunk tehát, hogy perspektívát adjunk a fiataloknak. Ehhez élhető életkörülményekre van szükség, nemcsak a városokban, hanem vidéken is. A közpolitikát kell átalakítani úgy, hogy az infrastrukturális befektetések fejlődjenek, a fiatalok alkalmazását pedig támogatni kell" – vázolta fel a Nőszervezet alelnöke. A nőkben van elég tudás és erő a képviseletre, ezen is változtatni kell - tete hozzá Hegedüs.

Jólét és esélyegyenlőség

Biró Rozália 1991-től az RMDSZ tagja, alpolgármesterként, szenátorként, a Nőszervezet elnökeként tevékenykedett, az Európai Néppárt nőszövetségének alelnöke. A Bihar megyei szenátorjelölt 2001-től volt Nagyvárad alpolgármestere 12 éven át, 2012-től szenátorként dolgozott. Mint mondta, célja, hogy az esélyegyenlőség területén illetve gazdasági téren tevékenykedjen részben közgazdász végzettsége, részben az RMDSZ programját jellemző biztonságos, jóléti élet megvalósítása miatt.

Romániában 9,1 százalék a különbség férfiak és nők bére között, ezen feltétlenül változtatni kell – fogalmazott Biró kiemelve, nemcsak törvényi változásokra, hanem a mentalitásváltásra is szükség van ehhez. Az Európai Néppárt nőszövetségén belül össze kell fogni a Kárpát-medencei nőszervezeteket, hogy előtérbe kerüljenek a térségre jellemző problémák is – mondta a jelölt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Nőszervezet jelöltje, Ambrus Izabella a brassói önkormányzat alelnöki tisztségét tölti be, az ezredforduló óta dolgozik segélyszolgálatnál, a csapatban a szórványt is képviseli, így az ott élő gyerekek anyanyelvi oktatásáért szeretne tenni. Benkő Erika Kovászna megye képviselőjelöltje. Tíz éve politikai tanácsadó, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot vezeti, megyei tanácsos. Jogi, emberjogi feladatkörrel, illetve a létező jogvédő szolgálati hálót továbbgondolva szeretne tevékenykedni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?