Cseke Attila: az RMDSZ nem támogatja a területfejlesztési stratégiát

Az RMDSZ nem támogatja a Többközpontú Románia 2035. című településfejlesztési stratégiát – mondta szerdán Nagyváradon Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Bihar megyei szervezet elnöke.

Cseke Attila emlékezetett: október elején Bihar megyéből az RDMSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokratát Szövetsége (ALDE) képviselői közös átiratban kérték Dacian Cioloş miniszterelnöktől és Vasile Dîncu tárcavezető-helyettestől, hogy vonják vissza közvitáról a tervezetet melynek több – nemcsak Bihar megyét érintő – gyenge pontját is felsorolta.

A képviselő szerint megengedhetetlen, hogy a háromszáz oldalas stratégiát – melynek előírásai érvénybe lépése esetén kötelezőek lesznek – tanulmányokból, sőt újság cikkekből ollózták össze, konkrét példaként egy gazdasági lap cikkét idézte.

Cseke Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a stratégia szerint Románia Dél-Kelet Európa jelentős országa lesz, ami egyértelműen az Ázsia és a Közel-Kelet felé való irányulást jelzi, holott ugyanilyen fontos lenne az országnak a Nyugat-Európával való kapcsolattartás.

A stratégia köszönőviszonyban sincs a valósággal, hiszen előirányozza például a margittai kórház felújítását – csakhogy az egészségügyi intézmény fel van újítva. Biharban Belényest említik mint jól megközelíthető vidéket, emelt ki a másik példát Cseke Attila, holott a dél-bihari városba vezető út felújítása évek óta húzódik.

A stratégiában nyolc közigazgatási régiót említenek, a nyolc fejlesztési régiót véve alapul, holott ezek létrehozása sem eldöntött tény, ugyanis az RMDSZ is benyújtotta a maga javaslatát a 16 közigazgatási régióról, tette hozzá a képviselő. Azt is elmondta: nem világos, milyen alapon minősítik például az ország nyugati határától több száz kilométerre levő Szebent vagy Brassót transznacionális jelentőségű fejlesztési pólusnak, míg a határtól 13 kilométerre lévő Nagyváradot másodrendű fejlesztési pólussá degradálnák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?