Megvonta az alsóház Elena Udrea mentelmi jogát

Hozzájárulását adta a képviselőház kedden az Elena Udrea képviselő elleni bűnvádi eljárás elindításához. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség csúszópénz elfogadására való felbujtással gyanúsítja a volt turisztikai minisztert. 

A DNA kérését 147 képviselő hagyta jóvá szavazatával, 96-an szavaztak ellene, és egy honatya tartózkodott. 

A szavazás előtt Udrea azt mondta a plénumban, hogy a vádhatóság által indított bűnvádi eljárások a kényelmetlen politikusok félreállítását szolgálják, és hogy a csúszópénz elfogadására való felbujtás relatív fogalom. 

A döntést titkos szavazással hozta meg az alsóház. 

Nem ért célba  Călin Popescu-Tăriceanu házelnök „lázítása”?

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök vasárnap felszólította a honatyákat, hogy mandátumuk lejártáig ne adjanak ki egyetlen képviselőt vagy szenátort az igazságszolgáltatásnak.

Vasárnapi felhívásában a politikus arra kérte a parlament tagjait, szavazzanak nemmel, ha a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárás engedélyezését kéri valamelyikük ellen. „Ha a szóban forgó ügyek annyi éven át várhattak, azt jelenti, hogy nem sürgősek, tehát várhatnak még addig, amíg a következő parlament dönt felőlük” - fejtette ki Tăriceanu.

A szenátusi házelnök érvei szerint a DNA a választásokra időzítve korábbi dossziékat porol le, és indít eljárást politikusok ellen. Szerinte vádhatóság nem is a politikai osztályt, hanem a parlament intézményét akarja hitelteleníteni. „Nem természetes, hogy nem a választók, hanem a DNA dönt a jelöltekről” – nyilatkozta utóbb Tăriceanu a Digi24-nek.

Mint ismert, a DNA korábban hamis tanúzás és bűnpártolás miatt vádat emelt Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen.A politikus ellen egyébként saját pártja, a szabadelvű ALDE egyes mellőzött politikusai éppen erre hivatkozva szítanak lázadást, és vasárnap bejelentették, hogy "Egy tiszta parlamentért" elnevezéssel korrupcióellenes mozgalmat kezdeményeztek az ALDE-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?