EMNP: Toró T. Tibor indul független jelöltként Háromszéken

Háromszéken az Erdélyi Magyar Néppárt alapító elnöke és jelenlegi alelnöke,  Toró T. Tibor indul „jogilag független, de politikailag elkötelezett” képviselőjelöltként a Néppárt támogatásával.

Ezt a EMNP háromszéki elnöke, Balázs Attila jelentette be csütörtöki, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, a jelölt társaságában. „Kovászna megyében évek óta 40 százalék körül mozog a választásokon való részvételi arány, így még mindig van 58-59 százaléknyi szavazótábor, akiket meg lehet szólítani, van, aki elmenjen és szavazzon” – mondta Balázs Attila.

Toró T. Tibor, az EMNP országos alelnöke elmondta: az országos választmány döntése értelmében a Néppárt nem indul a decemberi parlamenti választásokon, és a megyei szervezetekre bízták, hogy támogatnak-e vagy sem független jelölteket. Ez a döntés a párton belül egyesekben csalódást okozott, sokan szorgalmazták, hogy pártként kell elindulni a választásokon, és többmenetes tárgyalás után végül úgy döntöttek, alternatívát kell kínálni azoknak, akik nem szoktak és nem akarnak a tulipánra szavazni.

FRISSÍTÉS: Toró T. Tibor az MTI-nek pontosította, jelöltsége akkor válik biztossá, ha az EMNP elnöksége is egyetért vele. Hozzátette, a testület a hét végén ül össze megvitatni a megyei szervezeteknek a független jelöltek támogatásáról szóló javaslatait. A politikus úgy vélte, hogy ha a magyar választók mobilizálására irányuló kampány sikeres lenne, és elkerülnék a konfrontációt az RMDSZ-szel, az RMDSZ megőrizhetné a három Kovászna megyei mandátumát, ő pedig azt a mandátumot kaphatná meg, amelyet az elmúlt években a román pártok képviselői szereztek meg a megyében.

Ha pártként indultak volna a „vagy-vagy” stratégia érvényesült volna, hiszen két magyar politikai szervezet nem tudja teljesíteni az 5 százalékot vagy az alternatív választási küszöböt, magyarázta Toró T. Tibor, aki szerint a Néppárt indulását romboló stratégiaként értékelték, bár megítélése szerint egyes RMDSZ-es jelöltek ezt megérdemelték volna. Végül olyan stratégia mellett döntöttek, hogy alternatívát kínálnak az embereknek, és lehetőséget, hogy az EMNP is küldhessen képviselőt a parlamentbe, ezért jogilag független jelölteket kerestek, akik viszont hajlandóak a pártért tenni.

Minden harmadik szavazatra szükség van

Toró T. Tibor szerint a választási törvény alapján a független jelöltnek annyi szavazatot kell összegyűjtenie, amennyi egy mandátum megszerzéséhez elegendő. Kovászna megyében 4 képviselői mandátum van, így számításaik szerint minden harmadik magyar szavazatot – a részvétel függvényében 15.000 – 20.000 voksot - kell megszereznie. „Ez nem kevés de nem is elérhetetlen számunkra”, mondta Toró T. Tibor. Az EMNP alelnöke négy éve ugyancsak Háromszéken, de akkor a Néppárt színeiben indult képviselőjelöltként a sepsiszéki választókerületben, ahol 7367 voksot (19,57 százalék) kapott.

Toró kifejtette: nem akarnak elbújni, így a függetlent az ő esetében idézőjelbe teszik, hiszen nehéz lenne elhitetni a választókkal, hogy az EMNP alapító elnökeként független a Néppárttól. Hozzátette: Háromszéken több jelölt neve is felmerült, így például szóba került Kovács István unitárius esperes, Bereczki Kinga civil szervezeti vezető vagy Sánta Imre református lelkész, akik elkötelezettek a Néppárt értékrendje mellett, de számukra a bukaresti pálya nem volt vonzó.

Csütörtökön elkezdték az indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtését, a választási jegyzékben szereplők 1 százalékának – mintegy 2000 embernek – támogatására van szükség. A közelgő választási kampányról Toró T. Tibor elmondta: ő kinyújtja kezét a háromszéki RMDSZ két meghatározó személyisége, Tamás Sándor és Antal Árpád fele, hiszen a politika ugyan elsodorta őket egymás mellől, de emberi kapcsolataikban van annyi tartalék, hogy meg tudnak abban egyezni: a kampány során nem bántják egymást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?