Feladták: már nem keresi az ügyészség az eltűnt Bechtel-szerződést

Lezárta a Bechtel-szerződés eredeti példánya eltűnésének körülményeit vizsgáló ügyiratot a bukaresti 5. kerület bírósági ügyészsége.

A vizsgálatot eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kezdte el, amely később a főváros 5. kerületének bírósági ügyészsége hatáskörébe utalta a nyomozást. Az eljárást azért szüntették meg, mert a feltételezett bűncselekmények egy része elévült – írja az Agerpres.

Az ügy előzménye, hogy 2013 augusztusában Dan Şova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatali hanyagság gyanújával ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségen, mivel eltűnt a román állam és az amerikai Bechtel International Inc. között, az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló, tíz évvel korábban kötött szerződés eredeti példánya és az összes melléklete.

Şova akkor azt kérte az ügyészektől, vizsgálják ki az ügyet, mert felmerül a dokumentum megsemmisítésének, eltulajdonításának, valamint a közérdeket sértő hivatali visszaélésnek gyanúja is.

Szőrén-szálán eltűnt

A politikus feljelentése azután került a DNA asztalára, hogy a 2003-ban aláírt eredeti szerződést a kormány ellenőrző testülete sem az Országutak és Autópályák Társasága (CNADNR), sem a szállítási minisztérium, sem a nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős osztály, sem pedig a kormány főtitkárságának irattárában nem találta, ugyanakkor a Bechtelnek sem volt meg az eredeti, román nyelvű szerződése.

A kormány ellenőrző testületének jelentése szerint a szállításügyi, a pénzügyi, az igazságügyi tárca, valamint a CNADNR képviselői is érintettek lehettek az ügyben, személy szerint: Gheorghe Dobre volt szállításügyi miniszter, Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter, Monica Macovei volt igazságügyminiszter, Radu Berceanu volt szállításügyi miniszter, valamint Cristian Duică, a CNADNR vezérigazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?