Az RMDSZ leadta a támogató aláírásokat

Leadta hétfőn a parlamenti választásokon való induláshoz szükséges támogató aláírásokat az RMDSZ a központi választási bizottságnál (BEC).

A RMDSZ által gyűjtött csaknem 230 ezer aláírás közül több mint 226 ezret igazolt a BEC, így a szövetség az ország összes megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket. Kelemen Hunor elnök a jelen lévő újságíróknak megerősítette: az RMDSZ élni is fog ezzel a joggal a decemberi parlamenti választásokon.

„Köszönet illeti mindenek előtt azokat a magyar embereket, akik aláírásukkal támogatták, hogy az RMDSZ immár egy megújuló csapattal induljon a 2016-os parlamenti választáson. Az elmúlt bő két évben ez a negyedik alkalom, amikor aláírásokat gyűjtünk, és ez azért is fontos momentum, mert ezek a találkozások olyan közvetlen kapcsolatot jelentenek, amikor a választóinktól kritikát és bíztatást is kapunk” – mondta Kelemen Hunor. 

A politikus tájékoztatása szerint a szövetség megújult csapattal vág neki a december 11-ei választásnak: a tapasztalt kollégák mellett mintegy 50-55 százalékban új nevek szerepelnek a listákon. „Az új generáció a frakciók megújulását is maga után vonja, és ez többet jelent, mint egyszerű generációváltás: erősítenünk kell a közösség szolgálatát, tevékenységünket még inkább ennek kell alárendelnünk, illetve még nagyobb részt kell vállalnunk a társadalomszervezésben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Ami jó Erdélynek, az jó Romániának is

A szövetség politikai programját ismertetve leszögezte: az RMDSZ elsősorban Erdélyre alapoz, hiszen a magyarságnak egy erős Erdélyre van szüksége, és ami jó Erdélynek, az jó Romániának is. „Egy erős Erdélyben érvényesülnek az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a közösségi jogok, az ott élő magyar emberek jogai, a legkisebb közösségtől a legnagyobbig” – magyarázta.

Közlése szerint két javaslatuk is van: az egyik, hogy ott, ahol többségben élnek a magyarok, a magyar is legyen hivatalos nyelv. A második, hogy szeretnék levinni a 20 százalékos nyelvhasználati küszöböt 10 százalékra. Ez azt jelentené, hogy kisebb közösségek esetében is lehetne érvényesíteni a gyakorlatban azokat a nyelvhasználati jogokat, amelyeket ma a törvény szerint csak ott lehet, ahol a kisebbség 20 százalék fölött van jelen egy településen.

Az aláírások iktatásánál – az RMDSZ jelenlegi törvényhozói mellett – Biró Zsolt, az MPP elnöke is megjelent, aki Maros megyében az RMDSZ-listán indul parlamenti képviselői tisztségért. Az MTI kérdésére a pártelnök elmondta: az MPP is gyűjtött aláírásokat, a közös választási kampányból is kiveszi részét, ugyanakkor a párt saját arculatát is szeretné megjeleníteni. Biró Zsolt szerint az MPP és RMDSZ programjában sok közös pont van, és kifejezte reményét, hogy később a parlamentben is megtalálják az együttműködés módját.

Fokozatosan növelnék a minimálbért

Az RMDSZ programja szerint egy erős Erdélynek több pilléren kell állnia, ezek közül egyik a minőségi oktatás, amely terén fontos javaslatokat fog tenni az elkövetkező időszakban az RMDSZ. Ugyanilyen fontos terület a gazdaság, kiemelkedőek a szociális kérdések, illetve a mezőgazdaság és az infrastruktúra is.

„Erdély mindig csak az RMDSZ számára, és néhány erdélyi román politikus számára volt fontos, akár infrastruktúráról beszélünk, akár más típusú fejlesztésekről. Ezért mondjuk azt, hogy erős Erdélyre van szükség, egy olyan Erdélyre, amely gazdaságilag is megerősödik, amely infrastruktúrájában is megfelel annak, amire szüksége van ma akár a vállalkozói szférának, akár az egyszerű embereknek. Elfogadhatatlan, hogy nincsenek autópályák és nem lehet közlekedni” - mutatott rá a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor bejelentette a minimálbérre vonatkozó javaslatukat is: a minimálbérnek az elkövetkező négy évben 1200 lejről 2000 lejre kell növekednie, fokozatosan. Ami pedig a fiatal vállalkozókat, illetve a mezőgazdaságban dolgozókat illeti, 3 éves adómentesítést javasolnak, így támogatva a könnyebb munkahelyteremtést, illetve azt, hogy a gazdák ne a nyers mezőgazdasági terméket adják el, hanem annak egy feldolgozott, hozzáadott értékkel ellátott végtermékét.

Ismertetik a programot és a jelölteket

Az elkövetkező időszakban az RMDSZ minden héten bemutatja politikai programjának egy fejezetét, fontos szerepet szánva a minőségi oktatásnak, a magyar közösségi jogok megerősítésének, kiemelve a vidék és az erdélyi infrastruktúra fejlesztését, illetve a családok biztonságának erősítését, biztos megélhetésük támogatását.

„A következő két hónap legnagyobb feladata az lesz, hogy bemutassuk a jelöltjeinket és a programunkat, hogy a választópolgárok is lássák: a választás róluk szól, értük van, ez az egyik módja a közjó és a közérdek szolgálatának. Azok, akik most harcba szállnak a parlamenti mandátumokért, képesek erre. Én azt kértem mindenkitől, hogy a legnagyobb empátiával, mindent a közjónak alárendelve kampányoljunk és politizáljunk” – összegzett Kelemen Hunor szövetségi elnök. 

Az RMDSZ egy stabil parlamenti többség által támogatott politikai kormányt akar – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, a Központi Választási Iroda (BEC) székhelyén. Kifejtette: kész támogatni Dacian Cioloşt, ha egy választásokat megnyerő párt képviselőjeként jelölik miniszterelnöknek. „Egy stabil parlamenti többség által támogatott politikai kormányra van szükség, mert tetszik vagy nem tetszik, a parlamenti demokráciát a parlament gyakorolja. A kormánynak a parlament ellenőrzése alatt kell állnia. (...) Ha nem állítjuk vissza a parlament szerepét, akkor szerintem fölösleges parlamenti demokráciáról és jogállamról beszélni” – idézi Kelemen Hunort az Agerpres hírügynökség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?