Már februárban feltételesen szabadulhat Adrian Năstase

Pozitívan véleményezte szerdán a Jilava börtön illetékes bizottsága Adrian Năstase szabadlábra helyezési kérelmét, így a volt miniszterelnök jóval a kétéves börtönbüntetésének letöltése előtt, várhatóan már februárban elhagyhatja a fegyházat.

A politikus szabadulására az a törvényi előírás ad lehetőséget, amely szerint a hatvan év fölötti, tíz évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztésre ítélt személyek büntetését harmadolhatják. Korábban a bukaresti negyedik kerületi bíróság február 12-re tűzte ki azt a dátumot, amikor az elítélt leghamarabb feltételesen szabadulhat.nasti

A jilavai bizottság pozitív véleményezése nem jelenti azt, hogy Adrian Năstase idő előtt elhagyhatja a börtönt. Erre még egy többtagú bírói ítélőtanácsnak is rá kell bólintania.

A politikus ügyvédje már december elején jelezte, hogy védence hamarosan szabadlábra kerülhet. Ion Cazacu elmondta, számításaik szerint 2013 januárjában tűzheti napirendre a jilavai börtön szabadlábra helyezésekkel foglalkozó bizottsága Năstase ügyét, mert akkor fog letelni az a határidő, amikor kérhetik már az elítélt politikus feltételes szabadlábra helyezését.

Kimaradt?