Danileț: az ügyészek függetlenségére tör a kormány

Változtatna a számára egyre kényelmetlenebbé váló ügyészek jogállásán és felszámolná szakmai függetlenségük intézményes garanciáit a szociálliberális hatalom – jelentette ki kedden a HotNews portálnak Cristi Danileț bíró. A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tagja szerint a kormánypártok az idénre tervezett alkotmánymódosítással készülnek az igazságügy-minisztériumnak alárendelni a vádhatóságot.

Danileț úgy tudja, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) tervei szerint az ügyészek szakmai és adminisztratív szempontból is a minisztérium alárendeltségébe tartoznának, míg az jelenlegi alkotmány szerint szakmai tevékenységükért csak a CSM előtt felelnek. A bíró szerint a tervnek politikai tétje van: a kormánypártok megelégelték, hogy az utóbbi években megszilárdult a vádhatóság függetlensége, sorra indultak bűnvádi eljárások politikusok ellen.danil

A Danileț-interjú előzménye, hogy a CSM legutóbbi ülése kisebb botránnyal ért véget. Kvórumhiánymiatt nem sikerült alelnököt választani, miután a szakmai testület élére – precedens nélküli módon – nem bíró, hanem ügyész került. Oana Schmidt Haineală megválasztását Mona Pivniceru igazságügyi miniszter, illetve a Bírák Országos Egyesület is kifogásolta. Érvük az volt, hogy vádhatóság hierarchikusan szerveződik és az alkotmány nem szavatolja ügyészek teljes függetlenségét.

Közleményben tagadta kedd este az igazságügy-minisztérium, hogy az ügyészek jogállásnak megváltoztatására készülne. A szaktárca biztosította a közvéleményt arról, hogy nem dolgoztak ki ilyen célt szolgáló alkotmánymódosító javaslatot és nem is terveznek ilyen lépést. A közleménynek némileg ellentmond, hogy az USL-kormány programjának törvényalkotásról szóló fejezetében „az ügyészek jogállásának tisztázása” is szerepel.

A kilenc bírából és kilenc ügyészből 11-en szavaztak Hainaelára az elnökválasztáson, ami azt jelenti, hogy az ügyész megkapta két bíró szavazatát is. Ezt a többi bíró értetlenkedve fogadta. Az igazságügyi reform egyik legkövezetesebb szorgalmazójaként számon tartott Cristi Danileț szintén támogatta Oana Schmidt Haineală elnökké választását. Az interjúban utalt arra, hogy a CSM-beli konflikusokat is a politikusok befolyásolási kísérlete okozta.

A múlt heti sikertelen alelnökválasztást megismétlik. A tisztségre egyetlen jelöltként Cristi Danileț pályázik. 

 

Kimaradt?