Ismertette politikai programját az USR

Ismertette szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikai programjának első változatát az alakulat elnöke. Nicuşor Dan szerint programjuk egyrészt a korrupció elleni harcra és a közigazgatási rendszer reformjára, másrészt a fenntartható gazdasági fejlődésre épül. A dokumentumot közvitára bocsátják, és várhatóan módosítanak még rajta - mondta. 

Az alakulat öt fejezetben taglalja programját, amely megtalálható az USR honlapján. 

A korrupció elleni harc kapcsán Nicuşor Dan úgy fogalmazott, az USR jól működő és előrelátható igazságszolgáltatási rendszert javasol. Ezt - többek között - a bírósági ítéletek nyilvánossá, bárki számára hozzáférhetővé tételével tartják megvalósíthatónak. Az elnök hozzátette, az USR módosítaná a közbeszerzéseket ellenőrző rendszert, javasolni fogják például egy feketelista összeállítását azokról a cégekről, amelyek nem teljesítették vállalásaikat. 

A választási rendszer megreformálása is szerepel az USR programjában. "Ez a választási küszöb csökkentését, a helyi pártok indulásának lehetővé tételét, a jelöléshez szükséges aláírások számának csökkentését, a polgármester-választás kétfordulóssá tételét jelentené, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk az e-kormányzati rendszer kialakítását is" - ismertette az USR elnöke. 

Az alakulat gazdasággal kapcsolatos elképzeléseit az USR listáin induló egyik jelölt, Cosette Chichirău ismertette. Mint hangsúlyozta, az USR a befektetéseken, nem pedig a fogyasztáson és adókedvezményeken alapuló gazdaságra törekedne, és jelentős befektetéseket eszközölne az infrastruktúra és oktatás terén. 

A párt szerint a közlekedés az ország prioritásai közé kellene hogy tartozzon, akárcsak az egészségügy, amely esetében növelné az USR a költségvetési ráfordítást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?