Kettős „nőuralom” alá kerülhet a PNL

Adriana Săftoiut szemelte ki utódjának a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöki tisztségére Vasile Blaga. Az alakulat demokrata-liberális szárnyához közel álló források szerint a befolyással való üzérkedéssel megvádolt Blaga szombaton Săftoiut fogja javasolni a tisztségre.

Korábban felmerült még Gheorghe Flutur neve is, de a Suceava megyei szenátor nem vállalta a felkérést. A fővárosi sajtó szerint szóba jött még Cătălin Predoiu is, de neki Blaga fel sem ajánlotta a tisztséget.

Amennyiben Adriana Săftoiu lesz a befutó, akkor a PNL kettős nőuralom alá kerül, ugyanis az alakulat másik társelnöke Alina Gorghiu.

A párt volt PDL-s szárnyának döntése keresztül húzhatja Klaus Johannis államfő terveit, aki – a PNL-ben megüresedett társelnöki tisztségre való tekintettel - csütörtökön azt javasolta Dacian Cioloş miniszterelnöknek, hogy vállalja politikai preferenciáját, mintegy azt sugallva, hogy a PNL-be való belépéssel esélyt kapna arra, hogy a december 11-i parlamenti választások után is kormányalakítási megbízatást kapjon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?