Megéri 50 kilométerrel odébb költözni egy új munkahelyért?

Tizenkétezerötszáz lejes egyszeri juttatásban részesülhet az a személy, aki egy új munkahely kedvéért hajlandó korábbi lakóhelyétől legkevesebb 50 kilométerre költözni – áll abban a sürgősségi kormányrendeletben, amelyet szerdán fogadott el a Cioloș-kabinet.

A munkanélküliek aktiválását célzó jogszabály részleteit Dragoș Pîslaru munkaügyi miniszter ismertette a kormányülés után. Eszerint azok a munkanélküliek, akik nem részesülnek segélyben, de újra munkába szeretnének állni, alkalmazáskor 500 lejes „aktivációs” juttatást kapnak majd. A rendelet az ingázókra is kitér, a lakóhelyüktől 15 kilométernél távolabb dolgozók 50 bani/kilométer utazási támogatást kaphatnak, de ez nem lehet 55 lejnél több naponta.

A kormány közleménye szerint a rendelet célja a munkaerő földrajzi mobilitásának ösztönzése. Ugyanakkor azt is remélik, hogy ezzel megelőzhetővé válik az ország egyes fejletlenebb régióinak elnéptelenedése, ugyanis a rendelkezés arra ösztönözheti a helyi befektetőket, hogy más régiókból is toborozzanak munkaerőt.

  • A jelenlegi lakóhelyükről legalább 50 kilométerre költöző munkavállalók 12 500 lejes juttatást kapnának.
  • Ha a munkavállalót egy családtag is elkíséri, akkor a juttatás 15 500 lejre nőne.
  • Ha a család mindkét felnőtt tagja jogosult lenne a juttatásra, akkor egyikük megkapja a 12 500 lejt, a másik családtag pedig 3500 lejben részesül a szerződés aláírásakor.
  • Ha a munkáltató gondoskodik lakásról az új munkavállaló csak 3500 lejes juttatást kaphat. Ha családtag is elkísérte, akkor az összeg 6500 lejre nőne.
  • A támogatást két részletben kapnák meg az alkalmazottak: felét a szerződés aláírásakor, felét pedig 1 évvel a munkába állás után.
  • A támogatásra jogosultak azok a román állampolgárok is, akik az elmúlt 3 évben külföldön dolgoztak.

A kormány a munkáltatókról sem feledkezik meg.

  • Azok a cégek, amelyek meghatározatlan időre szóló szerződést kötnek frissen végzettekkel, az alkalmazás első évében havi 900 lejes támogatásban részesülnek.
  • Azok a cégek, amelyek meghatározatlan időre szóló szerződést kötnek frissen végzett fogyatékos fiatalokkal, az alkalmazás első másfél évében havi 900 lejes támogatásban részesülnek.
  • Azok a cégek, amelyek meghatározatlan időre szóló szerződést kötnek 45 év fölötti munkanélküliekkel, régóta munkát keresőkkel vagy olyan munkanélküliekkel, akik egyedüli nevelnek kiskorú gyereket, 1 évig – minden alkalmazott után – 900 lejes támogatást kapnak, azzal a feltétellel, hogy a munkaviszonyt legalább másfél évig fenntartsák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?