Alkotmánymódosítás: aggódik a kvórum miatt Ponta

Megvalósíthatónak tartja a miniszterelnök az idei alkotmánymódosítást, ám attól tart, hogy az új alaptörvény az alacsony részvétel miatt elbukik a népszavazáson. Victor Ponta hétfőn értésre adta, hogy az alkotmány módosítása előtt előbb a referendumtörvényen kellene változtatni.

A jelenlegi törvény szerint a választópolgárok legkevesebb felének plusz egy főnek kell részt vennie az alkotmány módosításáról szóló népszavazáson ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen. Ha nem csökken ez a részvételi küszöb, akkor Ponta szerint fölöslegessé válhat az alaptörvényről szóló társadalmi és parlament vita.ref

Aggodalmát a miniszterelnök arra alapozza, hogy közel hárommillió – az állandó választói névjegyzékben szereplő – román állampolgár él külföldön, akik közül kevesen vennének részt az alkotmányról szóló népszavazáson. Ez megmutatkozott egyébként az államfő leváltásáról szóló tavalyi referendumon is.

Ponta ugyan nem utalt rá, de Trifon Belacurencu szociáldemokrata szenátor tavaly törvénytervezetet terjesztett elő, amivel 50-ről 30 százaléra csökkentené a részvételi küszöböt az alkotmány módosításáról szóló referendum esetében.

Kimaradt?