Ismét képviselő Petre Roman

Egyetlen tartózkodással (Valeriu Zgonea) szavazta meg kedden a az alsóház plénuma, hogy Petre Roman visszakapta 2015 februárjában megszüntetett képviselői mandátumát.

Mint írtuk, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben mandátumhoz jutott veterán politikusnak azért kellett távoznia a parlament padsoraiból, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2012. December 20-i megállapítása szerint megsértette az összeférhetetlenségi törvényt. Az ANI álláspontja szerint a volt miniszterelnök azzal vétett az összeférhetetlenségi szabályok ellen, hogy képviselővé választásakor, 2012-ben - amikor nyolc év szünet után visszatért a törvényhozásba - nem számolta fel egyéni vállalkozását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben képviselővé választott Roman óvást emelt ugyan az ANI határozata ellen, de tévedésből nem az illetékes bíróságnál, hanem egy másiknál próbálta megtámadni a határozatot. Mire rájött tévedésére, lejárt az óvási határidő. Képviselőházi társai ezt - mint utóbb kiderült, elhamarkodottan - úgy értelmezték, hogy az összeférhetetlenségi határozat jogerőre emelkedett, így határozatot fogadtak el arról, hogy Petre Roman képviselői mandátuma megszűnt. A politikus nem hagyta annyiban a dolgot, és végül sikerült az ANI határozata elleni óvását az illetékes bírósággal elfogadtatnia, amely - egyelőre nem jogerősen - neki adott igazat a feddhetetlenségi ügynökséggel szembeni jogvitában.

 A bukaresti sajtó szerint a képviselőnek most jó esélye van utólag visszaszereznie azokat a másfél éves képviselői juttatásokat (több mint 90 ezer lejről beszélnek – szerk. megj.), amelyektől elesett, sőt állítólag azt fontolgatja, hogy büntetőpert indít Valeriu Zgonea volt házelnök ellen, amiért elhamarkodottan napirendre tűzte kizárását.

Mint ismeretes, Petre Roman 1989-1991 között volt az ország miniszterelnöke: ő volt első román kormányfő a kommunista diktatúra bukása után.

Kapcsolódók

Kimaradt?