Lemond a magyar állampolgárságáról egy székelyföldi újságíró

A Facebookon jelentette be Bús Ildi rádiós hírszerkesztő kedden, hogy a magyar kormány kvótareferendumos kampánya miatt lemond magyar állampolgárságáról.

Bejegyzésében így fogalmazott: „orbánviktornak üzenem, hogy megkaptam a levelét, a gyűlöletkampány kiválóan működött, csakhogy én nem a nem magyar állampolgárokat gyűlöltem meg ezáltal. Továbbá üzenem, hogy többet ilyen levelet ne küldjön - ne pazarolja rám a papírt és az illetéket - mert holnap elkezdem a magyar állampolgárságomról való lemondás eljárását. A többi miatt, amit üzennék letiltana a Fb.”

Bús egy hozzászólásában azt írta, a magyar állampolgárságot két okból kérte: egyrészt mert magyar is, másrészt gyakorlati okokból. Most viszont nem akar annak az országnak az állampolgárra lenni, amelyiknek a gyűlöletkampányát elítéli. A Maszolnak elmondta, Romániában is rengeteg a jogsértés, de úgy érzi, itthon több joga van mindenre: „itt élek, itt adózom, dolgozom”.

Szerdán bemásolta azt a levelet is, amit a konzulátustól kapott az állampolgárság lemondásának ügyében: „Tisztelt Bús Ildikó! Ezen a telefonszámon (266-207-313) kell időpontot egyeztetni, hogy beadja a kérelmét. Magával kell hoznia a honosítási okiratát és lakcímkártyáját. Az eljárás pár hónapot igénybe vehet. Üdvözlettel: Titkárság Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda”

Szerdán Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Transindexen azt írta, „azok, akik igényelték az állampolgárságot nem csak, hogy egyetértettek az Orbán Viktor által választott úttal, hanem legitimálták is azt. Akik regisztráltak a szavazásra, megerősítették ezt a legitimációt. Éppen ezért visszatetszőnek tartom, hogy miután valaki, akár kézzelfogható előnyök miatt (utazás, munkavállalás), akár a valahova tartozás érzésének erősítése miatt, igényli és megkapja a magyar állampolgárságot, majd kéri, hogy élhessen a szavazati joggal, most a referendum kapcsán háborog ugyanannak az Orbán Viktornak, ugyanazon nemzetpolitikája miatt.” Véleménye szerint „ebből a megközelítésből mindegy, hogy kinek van igaza a referendum tartalmát illetően: nem hiteles Orbán nemzetpolitikáját bírálni azoknak, akik közvetlenül hozzájárultak a megerősítéséhez.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?