Bihar megyei RMDSZ: Cseke Attila, Szabó Ödön és Biró Rozália került befutó helyre

FRISSÍTVE: Rangsorolta a jelölteket a Bihar megyei RMDSZ: a szenátusi lista élére Cseke Attila, a képviselőházi lista bejutó helyeire pedig Szabó Ödön és Biró Rozália került. 

„A magyar közösség ügyei akkor kaphatnak hatékony figyelmet Bukarestben, ha szenátoraink és képviselőink ott vannak, ahol a döntések nagy része megszületik. Ha ők tolmácsolják elvárásainkat, beleszólnak a dolgok alakulásába, kiállnak és harcolnak igazunkért. Ezért a sikeres önkormányzati választások után, az erősödő helyi képviselet mellett erősebb parlamenti képviseletet kell biztosítanunk az erdélyi magyarságnak” – hangsúlyozta Kovács Péter ügyvezető elnök szerda délután Nagyváradon, ahol a megyei küldöttek tanácsa a parlamenti jelöltek sorrendjéről döntött.

Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök elmondta, hogy augusztus 31-éig hárman, jómaga, Biró Rozália és Szabó Ödön nyújtották be az induláshoz szükséges dossziét. Hármójuk között konszenzus született így Cseke Attila a szenátusi listát vezeti, Szabó Ödön a képviselőit, Biró Rozália pedig ennek második helyéről indul.

A parlamenti választáson a Bihar megyei listához hasonlóan az összefogás listájával indulnának, így azokon a református, a katolikus és a baptista egyház egy-egy jelöltje és az MPP egy képviselője is helyet kap, őket egyelőre nem nevesítették. Cseke Attila a küldöttek felhatalmazását kérte –  és kapta az ülés végén – ahhoz, hogy a két jelöltlista összeállításáról a Megyei Állandó Tanács döntsön, mint kérdésünkre elmondta, október 1-éig.

Cseke Attila ezt követően bemutatta azokat, akik vállalták a jelöltséget, azaz Bántó Norbert turisztikai szakembert, Budaházy István főgyógyszerészt, Csávossy György borászt, Derzsi Ákos vállalkozót, a Caritas Catolica igazgatóját, Kiss Imre érmihályfalvi pedagógust, Meleg Vilmos színművészt, Szántó Ildikó szociális szakembert, Szebeni Csongor fogorvost, Szijjártó Zoltán közgazdászt és  Vesselényi Tibor egyetemi tanárt, majd beszédekkel zárult a rangsoroló küldöttgyűlés.

Kapcsolódók

Kimaradt?