FRISSÍTVE: Lecsapott a román sajtó a székely zászlóval fotózkodó amerikai nagykövetre

Bejárta szerdán a román sajtót az a fotó, amelyen Hans Klemm amerikai nagykövet egy székely zászlót tart a kezében Antal Árpád polgármester, Kató Béla püspök és Tamás Sándor tanácselnök társaságában. A kommentárok kifogásolják a diplomata gesztusát. FRISSÍTÉS: A nagykövetség, a román külügy és Antal Árpád is állást foglalt az ügyben.

A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A román nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm az aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba a vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amit a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

A fotót közlő HotNews megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. „A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – írja a portál.

A cikk összekapcsolja Hans Klemm gesztusát egy másik amerikai diplomata, James Pettit chișinăui nagykövet nemrégiben elhangzott nyilatkozatával, amely szerint a Moldovai Köztársaságnak független államnak kellene maradnia. A kijelentés heves reakciókat váltott ki Romániában. A HotNews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára.

„Egyenlőség-e az, hogy minket naponta zaklatnak azért, mert szeretnénk használni az zászlónkat, de más megyékben szabad ugyanezt, rendben van-e az, hogy mi a bíróságot járjuk, mert különböző rendszerek mögül egy ember folyamatosan feljelent minket és éppen a tegnap kaptam a feljelentést, hogy a Székely Mikó Kollégium száz éve ott lévő feliratot is levegyük? Elmondtam a nagykövet úrnak, hogy a független román bíróság arra fog engem kötelezni, hogy egy műemlék épületről levegyem a magyar feliratot, és ha nem veszem le, akkor naponta 150 euróval fognak büntetni. Demokrácia ez, Amerikából nézve?” – írta a fotót kísérő magyar nyelvű Facebook-bejegyzésében Antal Árpád.

Mint korábban írtuk, Hans Klemm a sepsiszentgyörgyi látogatásakor többek között arról beszélt, hogy a székelyföldi embereknek joguk van törvényes úton utcára vonulni, tiltakozni, petíciókat benyújtani kérve problémáik rendezését. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét a két székely megye önkormányzatainak vezetői hívták meg a térségbe, hétfőn Csíkszeredában is járt.

FRISSÍTÉS1: A bukaresti amerikai nagykövetség semmitmondó közleményben reagált a Hans Klemmet ért támadásokra. „A nagykövet egész Románia területén az Egyesült Államok nagykövete. Sokat utazik az országban, és különböző társadalmi csoportokkal találkozik. Románia szövetségeseként és partnereként az Egyesült Államok támogatja és üdvözli a demokratikus intézmények megerősítését célzó romániai törekvéseket a társadalmi csoportok részvételének kiszélesítésével” – olvasható az állásfoglalásban.

FRISSÍTÉS2: A bukaresti külügyminisztérium egy szerdán kiadott közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól. "Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembe vétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében" - olvasható a román külügyi közleményben.

FRISSÍTÉS3: „A román reakciók az ártatlan fényképre gyakorlatilag alátámasztják mindazt, amit a nagykövet úrnak elmondtunk. Az a reakció, ami ezt a fényképet övezi a román társadalomban, román médiában és román politikumban, tökéletesen érzékelteti, amiről mi beszéltünk másfél óra alatt, amíg lehetőségünk volt az erdélyi magyar közösség ügyét, gondjainkat, bajainkat elmondani a nagykövet úrnak” – nyilatkozta a Maszolnak Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: „azt gondolom ha eljutunk oda, hogy valaki elvitatja azt a jogunkat, hogy ajándékozzunk az amerikai nagykövet úrnak egy zászlót és bemutassuk az erdélyi magyar közösség helyzetét, gyakorlatilag bebizonyítja azt, hogy a román társadalomban nagyon nagy probléma van a demokratikus értékekkel”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?