Victor Ponta megírta „igazságát” a Blair-ügyben

Facebook-bejegyzésben írta meg álláspontját a hatósági felügyelet alá helyezett Victor Ponta volt miniszterelnök a Blair-ügyben, miután engedélyt kapott a legfelsőbb bíróságtól arra, hogy véleményt nyilvánítson a korrupcióellenes ügyészek által megfogalmazott vádakkal kapcsolatban. 

Mint korábban írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) múlt kedden hatósági felügyelet alá helyezte a politikust. A vádhatóság befolyással való üzérkedéssel és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítja a volt miniszterelnököt. A DNA érvelése szerint Szociáldemokrata Párt volt elnöke 220 ezer eurót kapott Sebastian Ghiță üzletembertől Tony Blair volt brit kormányfő romániai fellépésének finanszírozására. Cserébe Ponta bevetette befolyását, hogy az üzletember befutó helyen kapjon helyet a PSD parlamenti választási listáján.  

„Az alábbiakban összefoglalom mindazt, amiket a legfelsőbb bíróságon is elmondtam. Nem hiszek abban, hogy a pereket a televízió képernyőin vagy a sajtó hasábjain kell lefolytatni, viszont ha nyilvánosan megvádolnak valamivel, akkor jogodban áll elmondanod az álláspontodat, mert így az emberek is teljes képet kaphatnak az ügyről” – kezdi magyarázatát Victor Ponta.

A volt kormányfő négy pontba szedte mondanivalóját. Először is leszögezte, soha nem kért senkitől, sem maga, sem pedig a párt részére pénzt azért, hogy az illető felkerüljön a PSD jelöltlistáira. „Hat évig voltam a PSD elnökee, ezalatt több ezer polgármester, helyi és megyei tanácsos, több száz képviselő és szenátor és több tucat europarlamenti képviselő indulását ellenjegyeztem. Soha senki nem vádolt meg ilyesmivel. Ez a vád nem csupán igazságtalan és becsületsértő, de semmilyen bizonyíték nincs rá” – fogalmazott Ponta. 

Emlékeztetett, hogy 2012 márciusában, Tony Blair romániai látogatásának idején nem volt kampányidőszak, ő személyesen ugyanazon év decemberében folényesen nyert újabb mandátumot ugyanabban a választási körzetben, ahol négy évvel azelőtt mandátumot bíztak rá. Gorj megyének annak a része a szociáldemokraták fellegvárának számít és a Szociálliberális Szövetség (USL) minden felmérés szerint toronymagasan vezette a népszerűségi listákat. 

Ponta tagadja, hogy tudott volna arról a 220 ezer euróról, amit Tony Blair látogatására kifizettek „bizonyos jogi személyek”. 

Tony Blair meghívásával kapcsolatban elárulta, hogy ezt Ana Birchall, a PSD nemzetközi titkára kezdeményezte, aki egy amerikai alapítványon keresztül hívta meg a volt brit kormányfőt. Utóbb bevonták Nagy-Britannia bukaresti nagykövetségét és a Multimedia Alapítványt is a szervezésbe. Hozzátette: őt arról tájékoztatta Ana Birchall, hogy Tony Blair nem kért pénzt a romániai útjáért, arra kérte a szervezőket, juttassanak el egy adományt az általa létrehozott jótékonysági alapítványnak. „Mivel nem a PSD pénzéről volt szó, tovább nem érdekelt a dolog” – írta Ponta.

A volt kormányfő nem tagadta meg jó barátját, Sebastian Ghițát, akihez évek óta szoros barátság fűzi. Ugyanakkor cáfolta, hogy 2012 márciusában befutó helyet ígért volna az üzletembernek. Szerinte Ghiță saját jogán kapta meg az indulás lehetőségét, hiszen 2002 óta aktív tagja volt a Prahova megyei PSD-nek, szoros viszonyt ápolt Mircea Cosma megyei PSD-elnökkel, élvezte Iulian Badescu ploiesti -ipolgármester és a kornyékbeli települések támogatását is.

A hatósági felügyelettel kapcsolatban Victor Ponta leszögezte, az ügyészeknek is elmondta, nem áll szándékában kapcsolatba lépni az ügyben érintett vádlottakkal és tanúkkal, mert nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy befolyásolja őket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?