Az RMDSZ ellenzi a kormány által javasolt közigazgatási átszervezést

Nem új települési kategóriákat kell felállítani, hanem megfelelő eszközöket kell biztosítani a településék számára a fejlődéshez – olvasható az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa (OÖT) kedden közzétett állásfoglalásában, amelyben a testület a kormány területrendezési törvénytervezetének elfogadása ellen tiltakozik.

Ismert, hogy a fejlesztési tárca javaslata szerint új közigazgatási besorolást kapnának a romániai települések. Ezáltal a helységeknek egy új hierarchiája alakulna ki, a kisebb községek pedig akár meg is szűnhetnek. A kormány ráadásul bizonyos paraméterektől tenné függővé a támogatásokat. A törvénytervezetről itt írtunk részletesen.

Korszerűbb közigazgatást, de ne így

Az ÖOT közleménye szerint a jogszabály nem hoz érdembeli változásokat az önkormányzatok számára, következtetésképpen az állampolgárok számára sem. A testület szerint a közigazgatás korszerűsítéséhez nem a kormány által tervezett lépésekre, hanem a Helyi Autonómia Európai Chartájának feltétel nélküli alkalmazására, egyszerű, átlátható törvénykezésre, a költségvetési erőforrások leosztásának átalakítására, a valós decentralizáció megvalósítására és a helyi közösségek megerősítésére lenne szükség. „A törvénytervezet több pontja ellentmond a fent megjelölt prioritásoknak” – olvasható az állásfoglalásban.

Az ÖOT szerint nem területrendezésre, a településhatárok újrarajzolására van szüksége Romániának, hanem egy modern, állampolgárokat tiszteletben tartó és kiszolgáló közigazgatásra. Ehhez csupán egy dolgot kell megvalósítani: a döntéseket az állampolgárokhoz legközelebb álló szinten kell meghozni. Létre kell hozni egy egységes közigazgatási portált, amely lehetővé teszi a digitális ügyintézést, a felszabaduló pénzügyi és humánerőforrást pedig a helyi közösségek fejlődésének szolgálatába kell állítani – javasolja közleményében az RMDSZ testülete.

Az ÖOT elfogadhatatlannak tartja, hogy a lakosság csökkenését szakmai érvként használják fel, miközben az elmúlt 20 év következetlen gazdaságpolitikájának eredménye a népességcsökkenés. „Ennek a folyamatnak a megállítása kell hogy legyen a cél, nem pedig a működő rendszerek megszüntetése, azaz a közigazgatás lakosságszámhoz való igazítása” – írják.

A megyei tanács tegyen javaslatot a szuperközségekre

A testület elfogadhatatlannak tartja azt is, a kormány nem számol a jelentős településfejlődéssel, a törvénytervezetében ugyanis úgy számol, hogy 2025-ig a helyi utak kevesebb mint 50 százalékát korszerűsítik, ráadásul több mint 40 százalékos lakosságcsökkenést vetít előre.

Az ÖOT tiltakozik az ellen, hogy a valóságot mellőzve, statisztikai adatok alapján történjen az úgynevezett szuperközségek nevesítése. Ezért követeli, hogy a települések besorolása esetében az alapot az illetékes megyei tanács javaslata képezze, illetve a lakossági számadat ne legyen besorolási tényező.

„Nem új települési kategóriákat kell felállítani, hanem megfelelő eszközöket kell biztosítani a településék számára a fejlődéshez, újra kell gondolni a költségvetés-tervezés mechanizmusát, egyszerűsíteni és digitalizálni a közigazgatást, elérhetővé kell tenni a közszolgáltatást minden állampolgár számára. Alkalmazni kell a helyi autonómiára vonatkozó törvényes előírásokat, és tiszteletben tartani a bennük megfogalmazottakat” – olvasható az ÖOT elnöke, Borboly Csaba által aláírt közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?