Összesen 8364 román állampolgár kérte felvételét a választói névjegyzékbe

Egy hét alatt 852 román állampolgár regisztrált a  külföldön szavazni akarók választási névjegyzékébe, így az Állandó Választási Hatóság (AEP) összesítése szerint 8364 román állampolgár szavazhat majd külföldön a december eleji parlamenti választások alkalmával - írja az Agerpres. A regisztráltak közül 6205-en levélben, 2159-en pedig a külföldi szavazókörzetekben akarnak élni választói jogukkal.

„Negyven országból érkezett levélszavazói kérelem, 33 országból pedig jelezték, hogy az ott kialakítandó választói körzetekben szeretnék leadni voksukat.

Az AEP közleménye szerint választási körzetet csak akkor alakítanak ki a román nagykövetségeken, konzulátusokon, a Román Kulturális Intézet épületeiben, ha legalább 100 személy regisztrált az adott településen. Ez a követelmény eddig két helyen teljesült, a Moldovai Köztársaságban, Soroca és Căuşeni városában.

“Felszólítjuk a külföldön élő roman állampolgárokat, hogy jelezzék a nagykövetségeken és konzulátusokon választói szándékukat, legyen az levélben vagy a szavazókörzetekben. Ugyanakkor azt javasoljuk nekik, hogy kövessék a külügyminisztérium híradásait a külföldi szavazás megszervezésével kapcsolatban” – áll az AEP közleményében. 

A román külügyminisztérium a csatolt útmutatóban ad hasznos tanácsokat a külföldön élő román állampolgároknak.

A hatóságok becslése szerint a több mint hárommillió külföldön élő román állampolgár közül mintegy félmillió rendelkezik bejelentett külföldi lakcímmel.

Mint ismeretes, a külföldi szavazás nagymértékben befolyásolta a legutóbbi két államelnök-választást. 2009-ben Traian Basescu a Románia határain kívül leadott szavazatoknak köszönhetően győzte le alig pár százalékos különbséggel kihívóját, a szociáldemokrata Mircea Geoanát. 2014-ben Klaus Johannis jelenlegi államfőnek a második fordulóban sikerült fordítania a sorrenden a szociáldemokrata Victor Pontával szemben a nagyarányú külföldi részvételnek köszönhetően, miután a szociáldemokrata kormány nem nyitott elég szavazókörzetet az első fordulóban, ami külföldön és Romániában egyaránt nagy felháborodást váltott ki, és győzelemhez segítette Johannist. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?