Pivniceru szerint az államfő félreértelmezi az alkotmányt

Nem a bírák és ügyészek vezetői tisztségbe történő kinevezésére, hanem bírákká és ügyészekké történő kinevezésükre vonatkozik az alkotmánynak az a cikkelye, amelynek alapján az államfő változtatna a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének kinevezési procedúráján – nyilatkozta pénteken az igazságügyi miniszter.

Mona Pivniceru újságírói kérdésre Traian Băsescunak arra a kijelentésére reagált, miszerint az alkotmány 134. cikkelye értelmében legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének személyére a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) és nem az igazságügyi minisztériumnak kellene javaslatot tennie.

Az alkotmány 134. cikkelye így szól: „A Legfelsőbb Bírói Tanács javaslatokat tesz Románia elnökének a bírák és az ügyészek kinevezésére, a gyakornokok kivételével, a törvény feltételei között”.mona-pivniceru

A legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének kinevezési procedúráját Monica Macovei akkori igazságügyi miniszter módosította 2005-ben úgy, hogy a jelöltekre ne a CSM, hanem az igazságügyi tárca vezetője tehessen javaslatot. Ezt a módosítást a jelenlegi Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai annak idején támadták, az államfő pedig támogatta.

Mi az oka az államfő pálfordulásának?

Traian Băsescu pálfordulásának hátterében az állhat, hogy Mona Pivniceru december végén küldte el az államfőnek az általa javasolt főügyészjelöltek nevét annak ellenére, hogy a CSM mindkettejüket szakmailag alkalmatlannak nyilvánította. A jelöltek az államfő tetszését sem nyerték el, s pénteken elhangzó kijelentése jó ürügyül szolgálhat arra, hogy halogassa kinevezésüket.

Emellett a CSM összetétele is jelentősen változott az utóbbi hét évben. Míg 2005-ben a bírák szakmai testülete ellenségesen viszonyult a Monica Macovei által kezdeményezett igazságügyi reformhoz, mára már    Traian Băsescuval azonos elveket vall ezen a téren.basescu

Az igazságügyi miniszter Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek, aki korábban Laura Codruta Kövesi korábbi legfőbb ügyész helyettese volt. A korrupcióellenes főügyészi tisztségre a miniszter Ioan Irimiét szemelte ki, aki korábban a korrupcióellenes ügyészség Kolozs megyei hivatalát is vezette.

Kövesinek és Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyésznek az idén járt le a mandátuma. Elmúlt hatéves tevékenységüket kedvezően értékelte Brüsszel, amely az ügyészség két kulcspozíciójára való kinevezési folyamatot árgus szemekkel figyeli.

Kimaradt?