Ábránd maradt Bogdan Diaconu trükközős frakcióalapítási terve

„Olcsó trükknek”, „ábrándnak” nevezték a főbb parlamenti pártok Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt (PRU) elnökének frakcióalapítási próbálkozását és fel se vették a témát a plénum napirendjére az őszi parlaenti ülésszak első napján. 

A magyarellkenességéről elhíresült Diaconu csütörtökön, az őszi parlamenti ülésszak első napján jelentette be, hogy a Szociál-liberális Szövetség (USL) romjain új parlamenti csoportot alakítana. „Tudomásukra hozzuk, hogy a régi USL parlamenti frakció új elnevezése PRU, Egyesült Románia lesz” – fogalmazott a plénumban Diaconu. Elképzelése nem nyerte el a főbb parlamenti pártok tetszését, szerintük Diaconu frakcióalapítási próbálkozása szabályzatellenes. „Amit itt korábban előadtak nem több egy ábrándnál. Elképzelhető, hogy egyszer majd lehetőség adódik arra, hogy 10 parlamenti képviselő, aki egy adott párt színeiben mandátumhoz jutott saját parlamenti frakciót alapíthasson. De ezt a mostani házszabály nem teszi lehetővé, tehát az előttem felszólaló kolléga (Bogdan Diaconu - szerk. megj.) kérését nem vesszük napirendre” – mondta Marian Neacşu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője. Erre erősített rá Eugen Nicolaescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi csoportjának vezetője is, aki „olcsó trükknek” nevezte Diaconu próbálkozását.

A magyarellenességéről elhíresült politikus 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben – az RMDSZ akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként – kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett. Diaconu frakcióalapítási ambícióit arra alapozta, hogy az utóbbi héten tucatnyi parlamenti képviselő igazolt át a PRU-ba. Sebastian Ghiță üzletember, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője kedden iratkozott be a Bogdan Diaconu vezette Egységes Románia Pártba (PRU). Az Adevarul hírportál szerint olyan, bűnvádi eljárás alatt álló politikusok próbálnak így újabb mandátumhoz jutni az év végi parlamenti választásokon, akiknek korábbi pártjuk nem biztosított befutó helyet jelöltlistáin.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?