Diplomácia bikkfanyelven „válaszolt” az amerikai nagykövetség a Pettit-nyilatkozatra

Semleges, semmitmondó, a diplomácia bikkfanyelvén írt válasszal rázta le az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a HotNews című román hírportált, amely arról érdeklődött, hogy James Pettit chișinăui amerikai nagykövet saját vagy a hivatalos amerikai álláspontot képviselte, amikor azt nyilatkozta, hogy „Moldova nem Románia”.

Mint korábban írtuk, az amerikai diplomata a Moldovai Köztársaság függetlenségi napjának ünnepén adott interjúban azt fejtegette, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése „nem praktikus választás”, a Pruton túliak más nyelven beszélnek, a Moldovai Köztársaság többnemzetiségű állam, amelynek megvan a saját történelme.

„Az Egyesült Államok a kezdetektől támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitását és területi egységét. Az Egyesült Államok ugyanakkor méltatja Romániát azért a vezető szerepért, amit a Moldovai Köztársaság demokratikus fejlődése, valamint az ország uniós csatlakozása érdekében felvállalt” – áll az amerikai nagykövetség sajtóirodája által küldött válaszban. Hozzáteszik, az Egyesült Államok politikai célkitűzése a Moldovai Köztársaság tekintetében támogatni az ország gazdasági és demokratikus fejlődését. „Ennél messzebbmenő következtetéseket levonni a politikánkkal kapcsolatban meghaladja a politikai felhatalmazásunkat” – térnek ki a válasz elől az amerikai diplomaták.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?