Az államfő szerint a CSM-nek kell legfőbb ügyészt javasolnia

Váratlan kijelentéssel rukkolt elő az államfő a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) pénteki ülésén. Traian Băsescu szerint a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének személyére a legfelső bírói tanácsnak és nem az igazságügyi minisztériumnak kellene javaslatot tennie.

Az államfő elmondta, hogy az alkotmány 134. cikke szerint nem az igazságügyi miniszternek, hanem a bírói tanácsnak kellene javasolnia, ki legyen az új legfőbb ügyész és a korrupcióellenes főügyész.    

Mona Pivniceru igazságügyi miniszter december végén küldte el Băsescunak az általa javasolt személyek nevét annak ellenére, hogy a legfelső bírói tanács, az igazságszolgáltatás legfőbb szakmai testülete nem támogatta a javaslatot. A két vezető ügyészt az államfőnek kell kineveznie.

Băsescu elmondta: csodálkozik, hogy eddig senki nem fordult az alkotmánybírósághoz ebben a kérdésben. „Még akkor is, ha mérnök vagyok, számomra világos, hogy a bírói tanácsnak kell javaslatot tennie az alkotmány szerint” – mondta, hozzátéve, hogy nem fogja elsietni a kinevezést, mert nem sürgeti határidő. Felkérte a bírói tanácsot, fejtse ki nem hivatalos módon álláspontját ebben a jogi kérdésben.

Kimaradt?