Nőtt, de még mindig alacsony a választói névjegyzékbe felvett román állampolgárok száma

Két hét alatt 1431 román állampolgár kérte felvételét a külföldön szavazni akarók választási névjegyzékébe, így az Állandó Választási Hatóság (AEP) hétfői összesítése szerint 7512 román állampolgár szavazhat majd külföldön a december eleji parlamenti választások alkalmával – írja a news.ro. A regisztráltak közül 5627-en levélben, 1885-an pedig a külföldi szavazókörzetekben akarnak élni választói jogukkal.   

Legtöbben a Spanyolországban élő románok (2045) kérvényezték a névjegyzékbe való felvételüket, majd Olaszország (953), Franciaország (186), Németország (170), Belgium (117) és Nagy-Britannia (131) következik.

Az AEP közleménye szerint választási körzetet csak akkor alakítanak ki a román nagykövetségeken, konzulátusokon, a Román Kulturális Intézet épületeiben, ha legalább 100 személy regisztrált az adott településen. Ez a követelmény egyetlen helyen teljesült, a Moldovai Köztársaságban, Soroca városában, ahol 115 román állampolgár kérte felvételét a választói névjegyzékbe. Közel kerültek még a 100-as határhoz ugyancsak a Pruton túli Căuşeni-en, itt 95-en jelezték voksolási szándékukat.

“Felszólítjuk a külföldön élő roman állampolgárokat, hogy jelezzék a nagykövetségeken és konzulátusokon választói szándékukat, legyen az levélben vagy a szavazókörzetekben. Ugyanakkor azt javasoljuk nekik, hogy kövessék a külügyminisztérium híradásait a külföldi szavazás megszervezésével kapcsolatban” – áll az AEP közleményében. 

A román külügyminisztérium a csatolt útmutatóban ad hasznos tanácsokat a külföldön élő román állampolgároknak.

A hatóságok becslése szerint a több mint hárommillió külföldön élő román állampolgár közül mintegy félmillió rendelkezik bejelentett külföldi lakcímmel.

Mint ismeretes, a külföldi szavazás nagymértékben befolyásolta a legutóbbi két államelnök-választást. 2009-ben Traian Basescu a Románia határain kívül leadott szavazatoknak köszönhetően győzte le alig pár százalékos különbséggel kihívóját, a szociáldemokrata Mircea Geoanát. 2014-ben Klaus Johannis jelenlegi államfőnek a második fordulóban sikerült fordítania a sorrenden a szociáldemokrata Victor Pontával szemben a nagyarányú külföldi részvételnek köszönhetően, miután a szociáldemokrata kormány nem nyitott elég szavazókörzetet az első fordulóban, ami külföldön és Romániában egyaránt nagy felháborodást váltott ki, és győzelemhez segítette Johannist. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?