Bende-Moldován párharc a gyergyószéki képviselői mandátumért

Két jelölt pályázik a Gyergyónak jutó, várhatóan egy parlamenti helyre: Moldován József jelenlegi képviselő és Bende Sándor, a területi RMDSZ elnöke. Pénteken szavaz a Területi Küldöttek Tanácsa arról, hogy melyikük lesz a befutó.

Szeptember 2-án, pénteken dönt a Gyergyószéki RMDSZ Területi Küldötteinek Tanácsa arról, hogy Moldován József vagy Bende Sándor kerüljön a Hargita megyei képviselői jelöltlista Gyergyónak járó befutó helyére. Az augusztus 25-ig határidőig ugyanis a jelenleg parlamenti képviselő, illetve a helyi RMDSZ-szervezet elnöke adta le a jelölési dossziéját.

„Őszintén megvallva hosszasan gondolkodtam, hogy induljak-e újabb mandátumért. Aztán úgy döntöttem, hogy folytatni kell azt a munkát, amelyet a szállítási bizottságban elkezdtem. Rengeteg dolog tart jó irányba, ugyanakkor vannak távlati tervek is, amelyekbe az eddigi tapasztalatom alapján bátran belevágnék” – mondta a Maszolnak Moldován József.

A gyergyószéki képviselő az utolsó napon nyújtotta be jelölési iratcsomóját a helyi RMDSZ-székházban. A politikus többek között a marosfői, a kilyénfalvi, a csomafalvi, alfalvi, gyergyószentmiklósi, a szárhegyi, a salamási, valamint a borszéki helyi RMDSZ-szervezetek, valamint a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom Gyergyó Területi Szervezetének támogatását is élvezi.

Bende Sándor a Maszolnak elmondta: mögött áll az RMDSZ majdnem összes helyi társszervezete, augusztus 18-ig minden általa felkeresett szervezet támogatásáról biztosította.

Hargita megyében az RMDSZ négy képviselői és két szenátori mandátumot szerezhet, rendkívüli mozgósítás esetén akár öt képviselői mandátum is elérhető. Így azok a jelöltek kerülnek majd be a parlamentbe, akik a képviselőjelölti lista első négy-öt, illetve a szenátorjelölti lista első két helyére kerülnek.

A megyében három területi RMDSZ-szervezet van: a csíki, az udvarhelyszéki és a gyergyói. Legutoljára 2004-ben tartottak pártlistás választást Romániában, akkor Csíkszékről kettő, Udvarhelyszékről kettő, Gyergyószékről egy képviselőjelölt jutott be a parlamentre. Arról majd a Hargita Megyei Egyeztető Tanács dönt a későbbiekben, hogy a három területi szervezet miként osztja el egymás közt a befutó helyeket.

Az eddigi szokásjognak megfelelően Csíknak két, míg Gyergyónak és Udvarhelynek egy-egy képviselői mandátuma lehet, ugyanakkor Udvarhelyről és Csíkból indul befutó szenátorjelölt. Az egyik csíki képviselői mandátum hivatalból Kelemen Hunor szövetségi elnöké.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?