Sky News-ügy: letartóztatták a fegyvercsempészes film magyar szereplőit

A Bukaresti Táblabíróság péntek este elrendelte a Sky News brit tévécsatorna riportjában a múlt héten bemutatott állítólagos erdélyi fegyverkereskedőket. A gyanúsítottak fellebbezhetnek – írja az Agerpres.

Mint korábban írtuk, Aurelian Szantót, Pantics Csabát és Pantics Leventét csütörtök este őrizetbe vette a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). Az ügyészek szerint a gyanúsítottak bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és valótlanságokat állítottak a brit csatorna Erdélyben forgatott filmjében.

A DIICOT már korábban megállapította, hogy a Sky News tényfeltáróként bemutatott riportja nem támaszkodott valódi tényekre. A brit újságírók kezdeményezésére a szereplők valótlan információkat közöltek, és ezért pénzt kaptak. Ezt egyébként az egyik gyanúsított kihallgatásakor be is vallotta az ügyészeknek, ám azt állította: a Sky News munkatársai azt mondták nekik, hogy fikciós filmet forgatnak.

Az ügyészség feltárta, hogy a Sky News által tolmácsként foglalkoztatott radnóti származású, szabadúszó újságíró, Aurelian Szanto vadász barátait szervezte be a fegyverkereskedő szerep eljátszására a Sky News forgatócsoportja által elkészített forgatókönyv alapján. A DIICOT szerint a fegyverkereskedő szerepét eljátszó férfiak rendezői utasításra beszéltek románul, noha magyar anyanyelvűek.

A vádhatóság szerint a riportban bemutatott fegyvereket törvényesen tartották tulajdonosaik. Ezek többsége vadászfegyver volt; az egyetlen bemutatott harci fegyver pedig egy gyűjteményből származott. Az utóbbi tulajdonosa azzal sértette meg a fegyverekre vonatkozó szabályokat, hogy kölcsönadta, és engedte, hogy elszállítsák a fegyver őrzésének bejelentett helyéről.

Az ügyészség megállapította, hogy a Sky News filmje nemzetközi ellenérzéseket váltott ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltette, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

A Sky News védi az újságíróit

Raluca Prună igazságügyi miniszter egy bukaresti eseményen újságírói kérdésre pénteken kijelentette: ha a tévécsatorna valótlanságokat állított Romániáról, a román államnak kötelessége fellépni ez ellen.

 A Sky News tévécsatorna mindeddig kiállt a romániai fegyverkereskedelemről szóló film készítője mellett. "Stuart Ramsay a csatorna egyik legtapasztaltabb újságírója, aki pályája során jelentős tényfeltáró munkát végzett világszerte. Ezúttal visszafogott riportot készített a romániai fegyverkereskedelemről, és a Sky News fenntartja a publicisztikai anyag állításait" - idézte a Mediafax hírügynökség a csatorna szerdán közölt álláspontját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?