Visszavonulót fúj Liviu Dragnea: egyelőre nem lesz bizalmatlansági indítvány

Meghátrált Liviu Dragnea: a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egyelőre letett arról a szándékáról, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) közösen bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a Cioloș-kormány ellen.

A PSD és az ALDE vezetői a csütörtöki találkozójukat követően döntötték el, hogy egyelőre nem terjesztik a parlament elé a kormány megbuktatását célzó indítványt.

Liviu Dragnea ezt azzal magyarázta, hogy Dacian Cioloș miniszterelnök időközben bejelentette: módosítanak a PSD által kifogásolt jogszabályokon, annak érdekében, hogy a háborús veteránok ismét élvezhessék az adótörvénykönyv által eddig biztosított kedvezményeket. A pártelnök azt is hangsúlyozta, hogy a bizalmatlansági indítványt mégis benyújtják, ha a kabinet nem tartja be a napokban tett ígéreteit. Hasonlóan fogalmazott az ALDE vezetője, Călin Popescu Tăriceanu is, aki szerint a kormány megbuktatását csak elhalasztották, a bizalmatlansági indítványuk bármikor előterjeszthetik.

Dacian Cioloș csütörtökön azt nyilatkozta: a kormány úgy módosítja az adótörvénykönyvet, hogy a veteránok és családjuk ismét adómentességet élvezhessenek. A kormányfő azonban azt is megjegyezte: az adómentességnek a PSD által kifogásolt megszüntetését éppen a Ponta-kormány által tavaly elfogadott módosítások okozták.

„Módosítjuk az adótörvénykönyvet, amelyet a korábbi kabinet úgy módosított, hogy a kedvezményeket biztosító világos előírások kétértelműek lettek, és ennek következtében meg is szűntek ezek az előjogok” – magyarázta Cioloș. Szerint kormánya nem módosított az adótörvénykönyvön, mindössze egyértelműsített bizonyos előírásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?