Nemzeti gyásznap lesz Anna királyné augusztus 13-i temetésén

Nemzeti gyásznapot hirdettek Mihály volt király feleségének a halála miatt  augusztus 13-ára, amikor a 92 éves korában elhunyt Anna hercegnőt eltemetik Curtea de Argesen, a román uralkodók hagyományos nyughelyén. A királyné hétfőn halt meg a svájci Morges városának kórházában.

A kormány szerdai ülésén fogadott el határozatot erről. A köztársasági alkotmány nem tesz lehetővé állami temetést, a védelmi minisztérium azonban már hétfőn jelezte, hogy a gyászszertartások helyszínein díszőrséget bocsát a királyi ház rendelkezésére.

Az államfőtől a pártelnökökig szinte minden fontos politikai tisztségviselő részvétét fejezte ki a királyi háznak, és méltatta a koronázatlanul is királynéként tisztelt, hétfőn elhunyt Anna hercegnőt.

Augusztus 13-án Bukarestben római katolikus szertartással, Curtea de Argesen pedig ortodox szertartással búcsúztatják a hercegnőt.

Az utolsó királyi temetésre 1938. július 24-én került sor Romániában, amikor Mária királynét kísérték utolsó útjára.

Anna román királyné 1923. szeptember 18-án született Párizsban. Szülei: René Bourbon–pármai herceg és Margit dán királyi hercegnő. 1943-ban önkéntesként belépett a francia hadseregbe. Követte ezredét Algériába, Marokkóba, Olaszországba, Luxemburgba és Németországba. Megkapta a „Háború Keresztje” francia kitüntetést. 1947-ben, II. Erzsébet angol királynő esküvőjén ismerte meg férjét I. Mihály királyt, akivel 1948. június 10-én házasodott össze. Először Angliában, később pedig Svájcban telepedett le, Romániában először 1992 húsvétján járt. Házasságukból öt gyermek született, mindegyik lány, címük szerint román királyi hercegnők: Margit trónörökös hercegnő ( 1949), Ilona hercegnő ( 1950), Irén hercegnő ( 1953), Zsófia hercegnő ( 1957), Mária hercegnő ( 1964).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?