Háromszék az RMDSZ–MPP együttműködés „bölcsője”

A Magyar Polgári Párt (MPP) egyik jelöltje várhatóan Háromszéken kap bejutó helyet az RMDSZ listáján, a másikat Udvarhelyszékről vagy Maros megyében kapja a polgári part, nyilatkozta múlt héten az EU táborban Kovács Péter. A szövetség ügyvezető elnökének kijelentése kapcsán megkérdeztük az RMDSZ és az MPP háromszéki vezetőit, miként zajlanak az egyeztetések az őszi parlamenti választási együttműködésről.

Tamás: „az EMNP ment a saját buta feje után”

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott, helyi szinten, a megyei önkormányzatban két éve aláírtak az MPP-vel egy együttműködési megállapodást, illetve a helyhatósági választásokon is gyakorlatba ültették a megegyezést, így az MPP azokon a településeken tudott nyerni, ahol együttműködött az RMDSZ-el.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy ő egy évvel ezelőtt a csomakőrösi SIC Feszt - Székelyföldi Szabadegyetemen már jelezte, a parlamenti választásokon az MPP jelöltje felkerülhet a szövetség háromszéki jelöltlistájára. Az RMDSZ háromszéki elnöke bízik benne, hogy az őszi parlamenti választásokra meg tudnak egyezni a polgári párttal. Hozzátette: a szövetség az EMNP fele is nyitott a helyhatósági választások előtt, de „ők mentek a saját buta fejük után”, sem országos sem megyei szinten nem sikerült a néppárttal megegyezni.

Kulcsár Terza: „nemzeti válogatottat” kell felállítani

Az MPP háromszéki elnöke Kulcsár Terza József előrelépésnek tartja, hogy míg nyolc évvel ezelőtt semmiféle kommunikáció nem volt a polgári párt és az RMDSZ között, Kovászna megyében néhány éve sikerült jó együttműködést kialakítani a megyei tanácsban, ahol megyefejlesztés és nemzetpolitikai kérdésekben is együtt dolgoznak, de az önkormányzati választásokon is együttműködtek, így az RMDSZ három településen nem indított ellenjelöltet az MPP polgármesterjelöltjeivel szemben.

Kulcsár Terza József emlékeztetett, hogy nyolc éve mondják, a parlamenti választásokra egy „nemzeti válogatottat” kell felállítani, amely Bukarestben képviseli a magyar közösséget. Szerinte mindenkivel össze kellene fogni, így a néppárttal, az egyházakkal és civil szervezetekkel is.

Kulcsár Terza József ugyanakkor rámutatott: a parlamenti választásokon való együttműködésről nem helyi szinten egyeztetnek, erről az RMDSZ és MPP országos vezetősége tárgyal. Egyelőre a stratégiákat és álláspontokat egyeztetik, így túl korai lenne a jelöltek nevéről beszélni, összegezte Kulcsár Terza József. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?