Mivel szembesül egy fiatal politikus az első hetekben?

Megyei tanácsok fiatal alelnökei és polgármesterek beszélgettek első vagy második mandátumukról, ígéretekről, ifjak szerepvállalásáról az EU Táborban, csütörtökön.

A megyei önkormányzat számos ügyben el tud érni eredményeket, ezért az a kérdés mindig, hogy melyiket lehet erőteljesebben képviselni – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert. A Kovászna megyei tanács alelnöke elmondta, több éve léteznek pályázati alapok a városi és megyei tanácsnál, ezt pedig ki kellett lobbizni. Mindenhol, ahol fiatalok jelen vannak, fontossá tudják tenni az őket érintő kérdéseket vagy álláspontokat – hangsúlyozta.

Bíró Barna Botond, a Hargita megyei tanács alelnöke kifejtette, minden ágazatnak van ifjúsági része, legyen szó iparról, gazdaságról, környezetvédelemről stb. Ezek a részek képesek összefogni a különböző ágazatokat, ráadásul a döntések a fiatalokat érintik leginkább, hiszen a jövőre vetülnek ki – hangzott el.

Barti Tihamér, a Hargita megyei tanács alelnöke rámutatott: ahhoz, hogy a fiatalság irányt diktáljon, részt kell vegyen a döntéshozatalban nemcsak az önkormányzaton keresztül, de az alintézményekben is.

McDonald’s-ot és metrót ígérni nem ér

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere elmondta, friss polgármesterként még szokja a falusi életet, lévén korábban a megyei tanács munkatársa. Mandátuma nehezen kezdődött, előbb tűz, aztán árvíz pusztított a településen, így neki megvolt már a tűz- és vízkeresztsége.

Szilágy megye legfiatalabb polgármester, Bántó Zoltán elmondta, Szilágysámonnak jó működő nyugdíjasklubja és idős focicsapata van – „és ennyi”, tehát van tennivaló bőven. Az előző polgármester múltja nem a legtisztább, elítélték, mégis indult a választásokon, de végül leváltották - fogalmazott Demyen István, Oláhbaksa község polgármestere.

Simó Dezső Szabolcs második mandátumát tölti, az elsőt azonban nem választások útján, hanem alpolgármesterként kapta meg, miután a polgármesternek mennie kellett. Soha nem fogalmazott meg ígéreteket, csak azt, hogy legjobb tudás szerint fejleszti a községet. Demjén István elmondta, ígérhetne McDonald’s-ot és metrót, de mert a választópolgár nem hülye, lejárt az olcsó ígéretek korszaka.

Kovács Imre, Máréfalva polgármestere saját édesanyja testvére ellen is indult, ez kínos helyzet volt, saját nagymamája mint „kampányfőnök” is ellene fordult – mondta el Kovács. Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere jó buliként fogta el a kampányt, ellenfele végül függetlenül indult. A választások után úgy ébredt fel, hogy „baj van”, aztán leírta a pozitívumok és negatívumok mérlegét, a kampány alatt pedig csak azt ígérte, hogy a csapatával dolgozni akar.

A beszélgetésen elhangzott, van település, ahol a fiatal polgármester miatt a falu ifjúsága ellustulni látszik, máshol az a tapasztalat, hogy az ifjúsági kezdeményezések támogatása mostanáig hanyatlott, mostantól tud erősödni. „Hiába van aszfalt vagy iskola, ha nincs aki járja” – fogalmazott az egyik polgármester, aki olyan ösztöndíjrendszert dolgoz ki, amely a tehetségesebb diákokat támogatja, és afterschool nyitására is hangsúlyt fektet a közeljövőben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?