Diszkriminálnak a kézdivásárhelyi és a korondi rendőrök

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a magyar nyelvhasználat hiánya miatt elmarasztalta a kézdivásárhelyi és a korondi rendőrőrsöt.

A testület figyelmét egy háromszéki magánszemély hívta fel a arra, hogy a két székelyföldi településen csak román nyelven van kifüggesztve a rendőrőrs megnevezése. A panasz nyomán a diszkriminációellenes tanács a hatályos törvényekre hivatkozva megállapította, hogy rendőrség tevékenysége is közszolgáltatásnak tekinthető, tehát kötelesek használni a magyar nyelvet is azokon a településeken, ahol a magyarok aránya meghaladja a 90 százalékot.

A testület azonban nem rótt ki pénzbírságot sem a kézdivásárhelyi, sem pedig a korondi rendőrségre.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, az Országos Diszkriminációellenes Tanács arról is határozott, hogy diszkriminatív a Kovászna megyei prefektúra hivatalos honlapja, mert a közérdekű információk többsége csak román nyelven szerepel.

Codrin Munteanu prefektus azzal védekezett, hogy a honlap kétnyelvű, de annak tartalmát, már három éve nem módosították. A panaszos sepsiszentgyörgyi magánszemély azonban rámutatott, hogy a prefektus állítása nem igaz, mivel a honlapon több helyen is kizárólag román szövegkörnyezetben szerepel Codrin Munteanu neve, illetve a régebbi kétnyelvű sajtóközleményeket letörölték, az újak csak román nyelvűek.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólította a háromszéki prefektúrát, szüntesse be a diszkriminációt.

Kimaradt?