Hazaengedték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

Házi őrizetre enyhítette a legfelsőbb bíróság Beke István és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatását - tájékoztat az Agerpres. Az ítélet jogerős.

Mint arról már beszámoltunk, májusban vádat emelt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője ellen.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várta ügye tárgyalását.

Az ügyészség szerint gyilkoló erejű bombát lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amelyeket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók. A vádirat olyan lehallgatott beszélgetések leiratát is közli, amelyekben a HVIM székelyföldi vezetői egy gázvezeték felrobbantásáról, valamint arról beszélnek, hogy orosz szervezetektől szeretnének támogatást szerezni a műveletekhez.

A vádiratban a DIICOT arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa fasiszta, rasszista és xenofób szervezetté a Romániában jogi személyiséggel nem rendelkező HVIM-et, valamint a Romániában is bejegyzett Szent László Serege Egyesületet. 

A hatóságok Beke Istvánt tavaly december elején, Szőcs Zoltánt pedig a hónap végén tartóztatták le. Az érdemi tárgyalás még nem kezdődött meg: a per még előzetes szakaszában van, amelynek során a bíróság zárt ülésen formai szempontból ellenőrzi a vádirat törvényességét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?