Portik Vilmos: a közösségi érdeket a néppárt nem tudta a pártérdekkel összeegyeztetni

„A néppárt országos vezetésének döntése tökéletesen és híven tükrözi azt a szellemiséget, ami a párt vezetését az elmúlt években, de különösen az elmúlt egy évben meghatározta” – reagált Portik Vilmos az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőségének azon bejelentésére, hogy megvonták tőle a politikai bizalmat a választási részvételtől való visszalépése miatt.

A szervezet vezetése szerdán jelentette be, hogy „a néppárt jelöltjei ellen kampányoló Gergely Balázs, a marosvásárhelyi magyarokat és a Néppárt jelöltlistáját visszalépésével cserbenhagyó Portik Vilmos, a nyilvánosság előtt valótlanságokat állító Hargita megyei Sorbán Attila, valamint a titkos háttértárgyalásokon az RMDSZ listájára testületi jóváhagyás nélkül felkérezkedő brassói Toró Tamás” megnyilvánulásai ártottak az EMNP-nek. Ezért az elnökség megvonta tőlük a politikai bizalmat, nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a néppárt hivatalos álláspontját.

A döntésre reagálta Portik Vilmos leszögezi: a választásokon való jelöltség vállalása személyes döntés kérdése kellene legyen, mint ahogy az is személyes döntés volt, hogy nem fogadta el az RMDSZ tanácsosjelölti listáján felkínált második helyet.

„A magam részéről nem tudtam azonosulni azzal az elvvel, hogy az RMDSZ gyűlölete szinte az egyetlen feltétel kell legyen ahhoz, hogy valakiből jelölt legyen a választásokon. Ez már nem az az ügy, és nem az a szervezet amiben hittem, és nem az a pártvezetés, amelynek az irányításával egyet tudok érteni” – közölte Portik Vilmos. 

Mivel az EMNP országos vezetése a volt pártpolitikus tagságát illetően a helyi szervezetekre bízta a döntést, Portik közölte: korábbi csapattársait nem fogja abba a kellemetlen helyzetbe hozni, hogy tagsága megvonásáról kelljen szavazzanak, ugyanakkor az új marosvásárhelyi vagy Maros megyei vezetésnek sem adja meg azt az elégtételt, hogy kitegyék a szervezetből, ezért kilép a szervezetből.

Portik Vilmos hangsúlyozza: önmagában a „választási alternatíva” létezése nem lehet cél, és öncélú politikai döntéseket sem tesz közösségi szempontból indokolttá, ezt a választási eredmények is világosan mutatják. „A közösségi érdeket a néppárt sem tudta a pártérdekkel összeegyeztetni. Ezért kell a pártvezetésnek néhányunktól megszabadulnia. Pedig az erdélyi magyar politikának ez kellene legyen az egyetlen mozgatórugója” – írja a marosvásárhelyi politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?