Genderkvótával növelnék a női képviselők számát

A szenátus elfogadta azt a választási törvényt módosító kezdeményezést, melynek értelmében emelkedhet a női parlamenti képviselők és szenátorok száma.

Mint az Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es szenátor a Maszolnak elmondta, a 2015/208-as törvény 52. cikkelyét módosítanák oly módon, hogy egy adott politikai alakulat képviselői és szenátori listáin összességében 30 százalékosnak kell lenni mindkét nem jelenlétének. Nincs megszabva tehát, hogy a képviselői, illetve a szenátori listákon hány százalékosnak kell lennie a nemek arányának, a két listának együtt kell teljesítenie a feltételt - tudtuk meg Biró Rozáliától, aki a módosítás egyik társkezdeményezője. Mint elmondta, szintén az 52. cikkely módosítását kérték azért, hogy az illetékes választási bizottságok kötelezően utasítsák el azokat a listákat, amelyek nem tesznek eleget a 30 százalékos aránynak.

A parlamentben jelenleg 11,5 százalékos a hölgyképviselők aránya, 2004–2008 között ez 10,2 százalék volt, 2008 –2012 között pedig 9,8 százalék - tudtuk meg Biró Rozáliától.

Jelen pillanatban 88 országban van érvényben genderkvóta, például Németországban, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban, utóbbiban 2000 óta paritásos alapon kapnak helyet nők és férfiak a listán - mondta Biró Rozália, aki hozzátette: azt ugyan nem szabja meg a törvény, hogy a listán hol kapnak helyet a hölgyet, de bízik abban, hogy a hölgyek nem az utolsó helyekre kerülnek majd.

A szenátortól azt is megtudtuk, a döntő szót a képviselőháznak kell kimondania, mely elé valószínűleg az őszi ülésszakban kerül a módosítás. Amennyiben ezt elfogadják és kihirdetik, a 2020-as választás lesz az első, amelyen alkalmazni fogják a 30 százalékos genderkvótát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?