Feszültség az USL-ben: csúszhat a kormány beiktatása

Borult a kormány beiktatásának menetrendje a Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belüli feszültségek miatt. A parlamenti szakbizottságoknak csütörtökön kellett volna elkezdeniük a Ponta-kabinet minisztereinek meghallgatását, ám ezt péntekre halasztották.

A meghallgatásokat a liberálisok állították le, akik kifogásolták, hogy Victor Ponta jelenlegi és kinevezett kormányfő az utolsó pillanatban tárca nélkül hagyott három minisztert, köztük egy liberális (PNL) és konzervatív párti (PC) politikust.ponta-antonescu-ghimpele

Sajtóértesülések szerint a liberálisok emellett azt is fájlalták, hogy a kinevezett miniszterelnök a PNL-s Relu Fenechiu vezette szállításügyi minisztériumtól a szociáldemokrata Dan Șova vezette közberuházások minisztériumának alárendeltségébe utalta a hatalmas kötségvetésű Romániai Országutak és Autópályák Országos Társaságát (CNADNR).

Crin Antonescu liberális pártelnök ezért ülésre hívta csütörtök este az USL vezetőségét. Az ülés után a politikus cáfolta, hogy komolyabb feszültségeket okozott volna a pártszövetségben a kormányfő döntése. Leszögezte: a liberálisok elfogadják azt, hogy a CNDNR Șova minisztériumához kerüljön. Elismerte azonban, hogy a bizottsági meghallgatások csúszása miatta kormány péntekre tervezett beiktatása is eltolódhat.

Kimaradt?