Kereskényi Gábor: csodát nem ígérünk, de kemény munkát igen

Szatmárnémetiben az RMDSZ jelöltje több mint 5 000 szavazati fölénnyel nyerte meg a választásokat Dorel Coica szociáldemokrata jelölt, a város jelenlegi polgármestere ellen. Kereskényi Gábor frissen megválasztott polgármesterrel beszélgettünk a választások éjszakájáról, a feszültségekkel teli pillanatokról, a beteljesült reményről, valamint a legelső teendőiről.

Milyen volt a választások éjszakája, hogyan élte meg az eseményeket?

Mint minden meccs előtt az emberben van egy egészséges, izgalom. Természetesen izgatottan vártam az eredményeket, mint mindenki, aki az RMDSZ székházban tartózkodott. Megjegyzem, egy zsúfolt éjszaka volt. Minden tanácsos-jelölttel elmentünk a szavazóházakba a választás tisztaságát, a szavazatszámlálást felügyelni.

Hogyan fogadták a székházban, amikor a részleges eredményekből már sejteni lehetett, hogy elnyeri a polgármesteri tisztséget?

A 74 szavazóházból nagyon lassan érkeztek be az eredmények. Gyakorlatilag hajnali fél három körül már látható volt, hogy behozhatatlan az előnyünk. De ettől függetlenül még mindenki izgult, hiszen senki sem akart ideje korán örülni. A tény, hogy vezetünk jelentős mértékben meghatározta a hangulatot. Mindenki lélegzetvisszafojtva várta, hogy valósággá váljon az, amiben reménykedtünk. Egyenes, őszinte kampányt folytattunk. A város gondjairól és ezek megoldásairól beszéltünk, aminek meg is lett az eredménye. Bár támogatóim többsége a magyar és német kisebbség soraiból került ki, én minden szatmárnémeti ember polgármestere leszek.

Kik gratuláltak önnek az elsők között, amikor már egyértelművé vált, hogy megnyerte a választást?

Az elsők között gratulált Nagy Szabolcs és Novák Levente, kampánytanácsadók. Nagyon sokat dolgoztunk együtt a kampány során, ők voltak azok, akik gyakorlatilag is ott voltak a párhuzamos szavazatszámlálások során. Ők közölték velem a jó hírt, hogy most már behozhatatlan az előny.

Hogyan fogadta a jó hírt a családja?

A feleségem nagyon örült, ez neki is egy nehéz periódus volt, hiszen várandósan élte meg ezt az időszakot. A kislányom és a családom többi tagja is nagyon örült. Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy nem tisztséget és pozíciót nyertünk, hanem a problémák megoldásának felelősségét.  Az elvárások nagyok, egy elvesztegetett négy évet kell bepótolni.

Tisztségben lévő polgármesterként mik lesznek az első teendői?

Először is a tanács alakuló gyűlése után, kialakítunk egy szakmailag felkészült, jó csapatot. Felmérjük kikkel lehet szakszerűen együttműködni a következő négy éves periódusban. Ami a legfontosabb és mindenképpen az első lépés lesz egy gazdasági átvilágítás, hogy lássuk, milyen a városháza és az alárendelt intézmények pénzügyi helyzete.  

Dorel Coica leköszönő polgármester sajtótájékoztatón reményét fejezte ki aziránt, hogy az RMDSZ és a Szociáldemokrata Pár (PSD) szövetséget köthet a tanácsosi többség érdekében. Létrejöhet-e egy ilyen szövetség?

Korainak tartom az ilyen jellegű spekulációkat. Nyilvánvaló, hogy fontos számunkra az, hogy legyen egy kényelmes többségünk. Azonban nem csak a szatmárnémeti, hanem a megyei és a teljes erdélyi helyzetet is figyelembe kell vegyük a döntéshez. Minden tanácsot, segítő szándékot örömmel fogadunk. Csodát nem ígérhetünk, de kemény munkát igen. Köszönöm a szatmárnémetieknek, hogy bizalmat szavaztak nekem és annak a programnak, amit kollégáimmal közösen állítottunk összes. Mert nem a személy a fontos, hanem az, amit képvisel.

Kapcsolódók

Kimaradt?