Növelte a fölényét az RMDSZ az erdélyi magyar politikai versenyben

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei tanácsosjelölti listái kapták a legtöbb szavazatot a helyhatósági választásokon a közel száz százalékos feldolgozottságú részeredmények szerint. Az RMDSZ a magyar szavazatok 88,17 százalékát százalékát gyűjtötte be. Négy éve 85,86 százalékos volt a támogatottsága az erdélyi magyarok körében az önkormányzati választásokon.

A Központi Választási Iroda közel száz százalékos (99,6) feldolgozottságú adatai szerint 5,5 százalékponttal több szavazatot kaptak a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei jelöltlistái a vasárnapi helyhatósági választásokon, mint a legnagyobb rivális Nemzeti Liberális Pártéi (PNL). E szerint ha az erőviszonyok nem változnak, nagy eséllyel a PSD nyeri az év végi parlamenti választásokat is.

A megyei pártlistás összesítésben, amely a Bukarestben leadott 390 ezer voksot nem tartalmazza, a RMDSZ 5,36 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,49, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,21 százalékon áll.

A részeredmények szerint 195 polgármester szerzett mandátumot az RMDSZ, 13 pedig az MPP színeiben. Két településen az MPP-EMNP választási koalíció polgármester-jelöltje győzött. Az EMNP önálló jelöltjeinek sehol sem sikerült mandátumhoz jutniuk.

A települési önkormányzatokban az RMDSZ listáira leadott csaknem 385 ezer voks 2281 tanácsosi mandátumra elegendő. Az EMNP-listákra adott 35 ezer voks 207 tanácsosi mandátumot, az MPP-listákra adott 19 ezer szavazat pedig 158 mandátumot jelent a települési önkormányzatokban. Az MPP-EMNP koalíciós listák által begyűjtött 9800 szavazat 33 tanácsosi tisztséget eredményez.

Nőtt az RMDSZ politikai fölénye

Megvizsgáltuk a magyar szavazatok pártok szerinti megoszlását is az RMDSZ, az EMNP és az MPP megyei pártlistáira leadott voksok alapján. A három magyar politikai szervezetre összesen 465 447-en szavaztak. Az RMDSZ az összes magyar szavazat 88,17 százalékát, az EMNP a 8,21 százalékát, az MPP a 3,62 százalékát szerezte meg. Négy évvel ezelőtt (lásd táblázatunkat) a megoszlás a következő volt: RMDSZ – 85,86, EMNP – 7,72, MPP – 6,42.

Az MTI-nek kedden nyilatkozó elemzők szerint magyar szempontból az EMNP a választás nagy vesztese. Székely István Gergő politológus elmondta, a Néppárt által megszerzett szavazatok száma tekintetében nincs ugyan nagy csökkenés a 2012-es választásokhoz képest, de ez csak egyes székelyföldi "súlytalan" tanácsosi tisztségek megszerzésére volt elegendő, és "nem jelent sehol sem győzelmet".

"Bár látszik, hogy az MPP támogatottsága sem magasabb, mint a Néppárté, az ügyes taktikázással sokkal jobb eredményt értek el. Persze, ha csak a szavazatokat nézzük, akkor a Néppárt áll jobban, de ez azért van, mert az MPP nagyon szelektíven állított jelöltet, csak ott indult, ahol esélyes volt" - értékelte a politológus.

Székely István Gergő emlékeztetett, eddig is 85-15 százalék volt az RMDSZ és ellenzéke közötti támogatottsági arány, de most a mérleg még jobban az RMDSZ javára billen. Szerinte a magyar-magyar verseny csak a "helyi zárványokban" fog megmaradni, országos szinten "a meccs lefutottnak" tűnik.

Kapcsolódók

Kimaradt?