Az RMDSZ-nek 23 polgármestere van Bihar megyében

Az RDMSZ-nek 23 polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie Bihar megyében, megtartották a négy város, Nagyszalontát, Margittát, Székelyhidat és Érmihályfalvát, mondta Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke hétfőn délelőtt, Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelölt társaságában.

Egyetlen községet, Szentjobbot veszítette el a szövetség a 2004-ben megnyert 24 közül, ahol volt polgármesterük, az RMDSZ előválasztásán alulmaradt és független jelöltként elindult Molnár József nyert.

Vegyes érzelmekkel beszél Nagyváradról, ahol két önkormányzati képviselői helyet veszített az RMDSZ, az eddig hat helyet négy tanácstagjuk lesz, mondta Szabó Ödön.

Azoknak aki váradi listát összeállították, vállalniuk kell a felelősséget, tette hozzá ügyvezető elnök, aki szerint nem az asztalnál ülők, tehát ő és Pásztor Sándor, és nem Huszár István a felelős az eredményért. Szabó Ödön később a lista összeállítóinak felelősségét firtató újságíró kérdése úgy fogalmazott: „nem az én titkárnőm szerepelt a listán.” Az ügyvezető elnök arra utalt, hogy a lista 5. helyezettje, Kecskés Irén Mónika a megyei tanácsnál dolgozik, Kiss Sándor megyei RDMSZ-elnök munkatársa.

Az ügyvezető elnök azt is megjegyezte: a Szociáldemokrata Párt most először ért el Váradon jobb eredményt az RMDSZ-nél. Mivel a liberálisoknak 18 mandátumok lett, az RMDSZ-nek pedig négy, kikövetkeztethető, hogy a PSD öt tanácsost juttatott be a 27 tagú váradi tanácsba.

Ami az eredményeket illeti, a 23 polgármester mellett várhatóan 230 – helyi és megyei – önkormányzati képviselője van z RMDSZ-nek, az Erdélyi Magyar Néppártnak 21, a Magyar Polgári Pártnak pedig négy – hangzott el. Pásztor Sándor később pontosított, szerinte közel 250 önkormányzati képviselője lesz a megyében az RMDSZ-nek. Ami a megyei tanácsot illeti, hat tanácstagjuk biztosan lesz, a hetedik hely sorsa bizonytalan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?