Tamás Sándor: Háromszék jobban teljesített, mint négy éve

Az RMDSZ 34 háromszéki településen szerzett polgármesteri mandátumot, illetve három további településen – Gelencén, Málnáson és Zabolán - nyert az RMDSZ által támogatott MPP-s jelölt. A szövetség ugyanakkor megszerezte mind a négy magyar város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Barót – polgármesteri tisztségét és önkormányzati többségét. A Kovászna megyei tanácsban is növelte képviselői számát, a párhuzamos szavazatszámlálás alapján a szövetség megyei tanácsosi listájára a polgárok 67 százaléka szavazott, az EMNP 10 százalékot, míg az MPP listája mintegy 5 százalékot kapott. Tamás Sándort az RMDSZ háromszéki vezetőjét, a megyei önkormányzat elnökét kértük fel helyzetértékelésre.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi eredményváró helységében a győztesek nyugalmával, visszafogottan ünnepeltek. A Kovászna megyei önkormányzatban és a települések java részében győzött az RMDSZ, ugyanakkor van néhány veszteség is. Hogyan értékeli Tamás Sándor a vasárnapi választások eredményét?

Szun-ce, kínai stratéga és filozófus 2500 évvel ezelőtt megmondta: „a háborúban a győzelem a legértékesebb”. Értékesnek tartjuk az eredményt, hiszen rengeteg munka van abban, hogy Háromszék jobban teljesített, mint négy évvel ezelőtt. Ez azt jelenti a helyi tanácsosaink száma több lesz, mint amennyi volt, és a négy magyar városban nyugodt többséggel megnyertük a választást. Ez azért is fontos mert a városok a régiók kisugárzásai.

Baróton és Kézdivásárhelyen nagyobb aránnyal nyertünk,  mint négy évvel ezelőtt, Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán nem lehetett már a négy évvel ezelőtti eredményt felülmúlni, de a megyeszékhelyen a tanácsosok száma több lesz. Nagy szívfájdalmam Nagyborosnyó, ahol az ALDE-s román polgármesterjelölt nyert a mi jelöltünkkel szemben, aki egy becsületes jó gazdaember. Sajnálom, mert sokat dolgoztunk, és azt a községet ki kellett volna mozdítani a tétlenségből.

Az EMNP nem nyert sehol, miközben négy évvel ezelőtt a néppártnak országos szinten két polgármestere volt, mindkettő Háromszéken, Maksán és Nagyborosnyón. Most egy sincs. Látszik továbbá, hogy értelmes dolog volt az MPP-vel való összefogás, hiszen Gelencén, Zabolán és Málnáson is nyertek azok a polgármesterek, amelyeket az MPP az RMDSZ-el közösen állított. Az MPP máshol nem nyert Háromszéken, csak ahol az RMDSZ-el összefogott.

A Kovászna megyei tanácsban ismét többséget szerzett az RMDSZ, ez milyen felelősséget ró a szövetségre?

Egyre nagyobbat, mert a választók felhatalmazásával nem széket kapunk, hanem jó sok munkát és felelősséget is. Minden jelöltünknek azt mondtam: a következő időszakban még nagyobb alázatra lesz szükség. Alázatos munkára az emberekkel szemben, és alázatos együttműködésre a magyar politikai szervezetekkel. Azt hiszem ez az időszak fog következni, mert az őszi parlamenti választások előszobájában mindenkinek be kel látni, hogy csak együtt sikerülhet.

Az őszi parlamenti választásokat említette, de nem tekinthetünk el a vasárnapi alacsony választási részvételtől. Ez mit vetít előre a parlamenti választásokra nézve?

A vasárnapi önkormányzati választásokon való alacsony részvételt azzal magyarázom, hogy Kovászna megye 14 településén nem volt ellenjelölt, így jogilag már egy hónappal ezelőtt megnyerték a választást, most a papír is utolérte a valóságot. Ez befolyásolja az embereket, hiszen ahol biztos volt a jelölt sikere, ott alacsonyabb volt a részvétel.

Egyébként a korábbi évekhez képest most magasabb volt a háromszéki választási részvétel az országos részvételen belül. Korábban volt ennél rosszabb is a szavazókedv. Azt jelenti viszont, hogy az őszi parlamenti választásokra másképp kell megszólítani az embereket, mint ahogy eddig tettük. Oda kell figyelnünk, mert mindig az embereknek van igazuk.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?