Nyilvánosságra került Băsescu és Ponta „titkos paktuma”

Politikai társbérleti megállapodást írt alá Traian Băsescu államfő és Victor Ponta miniszterelnök múlt héten, még mielőtt az álló elnök újabb kormányalakítási megbízást adott volna a szociáldemokrata pártelnöknek - erősítette meg Victor Ponta, aki szerdán hozta nyilvánosságra a megállapodás szövegét.

Victor Pontának az elnöki hivatalban tett múlt szerdai "titkos" látogatásáról néhány nappal később szerzett tudomást a sajtó. Ponta előbb csak azt erősítette meg, hogy "informális" megbeszélést folytatott politikai ellenfelével, majd most szerdán - Băsescu államfő beleegyezésével - nyilvánosságra hozta az általuk aláírt "intézményi együttműködési megállapodást".baseponta

A felek ebben megerősítik, hogy fontosnak tartják Románia európai uniós és NATO-elkötelezettségét, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget, a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és arra vállalkoznak, hogy a jövőben egyeztetni fognak a fontos politikai kérdésekben és tartózkodnak egymás sértegetésétől.

A dokumentum nem tartalmaz olyan kötelezettségvállalást, miszerint a kormánytöbbség nem függeszti fel hivatalából Băsescut, akinek 2014 decemberében jár le mandátuma. Utóbb kiderült, hogy ez volt az a rejtélyes dokumentum, amelyet az Európai Tanács múlt heti értekezletén a "családi fotó" alkalmával a kamerák kereszttüzében adott át Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének.

Ponta a sajtó érdeklődésére nem árulta el, melyik fél kezdeményezte a találkozót, csak annyit mondott, hogy közvetítőkön keresztül hozták össze "tűzszünetet", mintha legalábbis izraeli-palesztin béketárgyalást készítettek volna elő.  

Bár korábban több ízben éretlennek és kétszínűnek nevezte, Băsescu hétfőn másodszor is kormányalakítási megbízást adott Victor Pontának, a minapi parlamenti választásokon győztes USL társelnökének.

Kimaradt?