Soós Zoltán: ha elmegyünk szavazni, nagy esélyünk van győzni

Minden eddiginél nagyobb esély van megszerezni a polgármesteri széket Marosvásárhelyen. Nagyon fontos, hogy mindenki elhiggye, ha elmegyünk szavazni, akkor nagy esélyünk van győzni – nyilatkozta a Maszolnak a kampány finisében Soós Zoltán. Az interjú része a jelölteket bemutató cikksorozatunknak.

Felmérések szerint a magyar szavazók részvételi hajlandósága alacsonyabb a románokénál. Miért van ez így?

A marosvásárhelyi magyar közösségnek az elmúlt 16 évben nem sok sikerélménye volt, sokan elvesztették hitüket abban, hogy lehet változtatni a városvezetésen. Most, a magyar politikai alakulatok összefogásával, minden eddiginél nagyobb esély van megszerezni a polgármesteri széket. Nagyon fontos, hogy mindenki lássa, elhiggye, ha elmegyünk szavazni, akkor nagy esélyünk van győzni.

Lehet-e javítani a részvételi hajlandóságon a kampány finisében? Milyen eszközökkel?

Gyakorlatilag attól függ a vasárnapi választás eredménye, hogy a változást akarók, így a magyar közösség, milyen arányban megy el szavazni. Ha otthon maradnak, akkor a jelenlegi polgármester marad a város élén, hiszen a többi ellenjelölt közül senki sem elég erős ahhoz, hogy megnyerje a választást. Ezt az üzenetet próbáljuk eljuttatni minél több marosvásárhelyi lakoshoz. A közvélemény-kutatások szerint elég nagy számú, 20 százalék körüli a bizonytalan szavazók aránya. Ha őket sikerül megszólítani, meggyőzni, akkor van esély a győzelemre.

Az átszavazási hajlandóság alacsony a román közösségben, mennyire számít a szavazataikra? Mivel tudná meggyőzni a román közösséget, hogy tegyék félre etnikai előítéleteiket és a változásra szavazzanak?

A román közösség részéről azoknak a támogatására lehet számítani, akik elégedetlenek a város vezetésével, és megértették, hogy egyetlen lehetőség van a változtatásra, az, ha engem támogatnak szavazatukkal. A román közösség felé ugyanazt kommunikáltam, mint a magyar lakosok felé: a célom az, hogy Marosvásárhelyt kimozdítsuk a jelenlegi holtpontról, és a fejlődés útjára állítsuk, hiszen a fejlesztések nem merülhetnek ki abban, hogy aszfaltozzuk a városi utakat. Azt is elmondtam többször is, hogy ebben a munkában számítok minden szakember és tenni akaró marosvásárhelyi polgárra, legyen az magyar vagy román.

Dorin Florea a sokadik felkérésére sem volt hajlandó nyilvános vitára kiállni. Ezt mivel magyarázza?

A polgármester fél a számadástól és a szembesítésektől. Tizenhat évi mandátuma alatt számtalan dolgot ígért, amit nem valósított meg, ezt nehéz magyarázni, ezért inkább elkerüli a vitákat. Kötelessége lenne a szavazópolgárokkal szemben elszámolni az eddigi megvalósításairól, illetve beszélni a jövőbeni terveiről, hiszen erről szinte semmit sem tudunk. Dorin Florea azonban mindezek helyett látszatintézkedések mögé bújik, és abban bízik, ha a választásokig sikerül még pár kilométeren piskótaköves járdát kialakítani, akkor ez elég bizonyíték arra, hogy ő mindent megtesz a város fejlesztéséért.

Melyek lennének a legégetőbb kérdések, amelyeket a polgármesternek szegezne, ha lenne nyílt vita?

A polgármesternek először is magyarázatot kellene adnia, hogy a mandátuma alatt miért csökkent a város lakossága 25 ezer fővel? Mi az oka annak, hogy a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a várost? Hol vannak az ígért külföldi befektetők? Miért nem valósult meg az IBM technológiai park? Miért nem épített egyetlen terelőutat, parkolóházat sem? Arra is választ kellene adnia, hogy miért diszkriminálja a város lakosságának felét alkotó magyar közösséget?

Portik Vilmos, az EMNP volt megyei elnöke segítette a kampányát. De összességében elmondható-e, hogy az EMNP és az MPP maradéktalanul támogatja a közös magyar jelöltet? Miben nyilvánul meg ez a támogatás?

Alapvetően politikai támogatásról van szó, amit ezúton is köszönök a magyar pártoknak. Mindvégig jó munkakapcsolat jellemezte ezt a kampányt.

Mi lenne polgármesterként az első intézkedése?

Feltárni a város valós pénzügyi helyzetét. Minden polgárnak joga van tudni, mire költötték eddig, és mire, hogyan költik el ezután az adóját. Prioritásként kezelem, hogy átláthatóvá tegyem a közigazgatást.

Mi lenne az az intézkedés, amely hosszú távon pozitív változást jelenthetne a város életében?

Elsősorban meg kell nyitni a városháza kapuit, és összehívnám a vállalkozókat, hogy az ők igényeire alapozva alakítsuk ki a város stratégiáját az elkövetkező évtizedre, jól tudjuk, hogy stratégia nélkül nem lehet előre lépni. Létre kell hozni egy technológiai parkot, ide kell vonzani a befektetőket. Fontos, hogy legyenek sétálóutcái a belvárosnak, ne az autók dominálják Marosvásárhely életét.

Hogyan lehetséges Marosvásárhelyen új, tartós munkahelyeket teremteni? Konkrétan mit kell tenni, hogy mielőbb láthatóak legyenek az eredmények is?

Vállalkozóbarát környezetet kell létrehozni Marosvásárhelyen. Könnyíteni kell az ügyintézést és a különböző engedélyek beszerzését. Az önkormányzat emellett adókedvezmények biztosításával is támogathatja a vállalkozásokat, illetve de minimis támogatásban részesítheti az új munkahelyet létrehozó cégeket. Ahhoz, hogy gazdaságilag fellendüljön a város, fejleszteni kell a közúti és reptéri infrastruktúrát,  közművesített területeket kell kialakítani, amelyeket kedvezményes áron bérbe vehetnek a beruházók. Inkubátorházat kell létrehozni, hogy ösztönözzük a vállalkozókedvet.

Öt gyermek apja. Hogy viseli a család a kampány megpróbáltatásait?

Amennyire lehetséges, igyekszem tőlük távol tartani a kampányt. Ez azt is jelenti, hogy a napi rutinokat megőrizzük. Minden reggel én viszem őket oviba meg iskolába és igyekszem úgy alakítani a programot, hogy értük is tudjak menni, illetve lefekvésig haza érjek. A minap átvirrasztottam az éjszakát, amikor lázas volt az egyik kicsi. Mérgelődött  is a stábom, hogy nem vagyok elég pihent.

Kapcsolódók

Kimaradt?