Így akadályozná meg Soós Zoltán a fiatal orvosok elvándorlását

Ha Marosvásárhely gazdaságilag élhetőbb város lenne, könnyebb lenne itthon tartani a fiatal orvosokat – véli Soós Zoltán. A független jelölt kedd délután orvosokkal, egészségügyi intézmények vezetőivel találkozott.

„Marosvásárhelyen a városban működő orvosi és gyógyszerészeti egyetemnek köszönhetően kisebb mértékű az orvoshiány, mint más településeken, de a megyében számos településen komoly probléma a szakorvosi ellátás vagy a családorvosi szolgálat biztosítása. Ez egy olyan összetett probléma, amelyre helyi, megyei és országos szinten is megoldást kell keresni” – idézte Soós Zoltánt az RMDSZ szerdai hírlevele.

A jelölt szerint az egészségügyi infrastruktúra szempontjából országos szinten is jól áll Marosvásárhely, mégis számos teendő akad még a betegellátás fejlesztése terén, javítani kell a szolgáltatások minőségét, növelni kell az orvosok és az asszisztensek számát, illetve megoldást kell találni az egészségügyi rendszer számos hibájára. „Ez nem mind a polgármester feladata, de a városi önkormányzatnak minden lehetséges eszközzel támogatnia kell a helyi kórházakat és az itt élő orvos társadalmat”- szögezte le Soós Zoltán.

A találkozón jelenlévők közül többen is szóvá tették, hogy itthon kell marasztalni a fiatal orvosokat, mivel pár éven belül nyugdíjba vonul a jelenlegi orvosok egy jelentős része, és komoly szakemberhiánnyal nézhet szembe a város.

„A fiatal orvosok elvándorlásának megfékezésében is kulcsszerepe van annak, hogy Marosvásárhelyt gazdasági szempontból is élhetőbb várossá tegyük. Ha a lakosságnak nagyobb jövedelme van, akkor többet fordíthat betegségmegelőzésre is, illetve, ha sikerül a városba olyan befektetőket vonzani, akik akár orvosi segédeszközöket gyártanak vagy orvostechnológiai fejlesztésekkel foglalkoznak, akkor munkát tudunk biztosítani a MOGYE friss végzőseinek”– emelte ki Soós Zoltán.

A független polgármesterjelölt arra is kitért, hogy Marosvásárhelyen jelenleg nincs városi járóbeteg szakrendelő, és jó lenne egy ilyen intézet létrehozása. „A város havi költségvetést különíthetne el az intézetnek, amelyből a szociálisan hátrányos helyzetű betegeknek ingyenes laborvizsgálatokat lehetne biztosítani, az állami keret ugyanis mindig hamar kimerül” – magyarázta.

A független polgármesterjelölt azt javasolta az orvosoknak, egészségügyi alkalmazottaknak, a továbbiakban találkozzanak rendszeresen, és ezeken a fórumokon jelezzék, milyen problémákkal találkoznak a munkájuk során, és mi az, amiben az önkormányzat segítheti őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?