Bokor Tibor: Kézdivásárhely legyen Székelyföld egyik gyöngyszeme

„Akkor leszek boldog, ha már nem lesz mit csinálni a városban, mert minden útja, tere, épülete, rendszere rendben lesz. De rengeteg még a tennivaló, 30-40 év elmaradását nem lehet 4 év alatt behozni. A polgármesterség nem mindig a népszerű döntésekről szól. Ha haladni akarunk, be kell vállalnunk olyan dolgokat is, amelyek megoldása nehéz és időigényes. De még mindig jobb, mint nem csinálni semmit” - nyilatkozta a Maszolnak Bokor Tibor, Kézdivásárhely RMDSZ-es polgármestere, aki második mandátumára pályázik. Az interjú a jelölteket bemutató cikksorozatunk része.

Első polgármesteri mandátumát zárja a kézdivásárhelyi önkormányzat élén. Mit sikerült megvalósítani az elmúlt években?

Kézdivásárhely történetének talán legnehezebb négy évén vagyunk túl. Talán az 1834-es tűzvész után volt még olyan nehéz helyzetben a város, mint az elmúlt négy évben. A mandátum első két éve a folyó ügyek elsimításáról szólt, és arról, hogy megpróbáltunk felépíteni egy rendszert, ami megfelelően működteti a városvezetői „gépezetet”. Ha azt mondom, hogy káosz volt, enyhén fogalmazok. De a tisztség velejárója, hogy nem csak a szép időkben, hanem a nehéz helyzetekben is helyt kell állni.

Négy éve elkezdtük a város legnagyobb munkálatát, amely 42 kilométernyi út feltúrását jelentette - ez még a kisebb probléma lett volna, ha ezzel az áldozattal megoldódott volna a kézdivásárhelyi vízprobléma. A tervben viszont a városnak csak egy része kapott új vezetéket, és szintén csak egy részében újították fel a hálózatot. Kézdivásárhelyen mindig nagy gondot okozott, hogy kemény a víz. Ahhoz, hogy a víz minőségét tudjuk javítani, új vízkutakat fúrattunk, teljes mértékben megújítottuk a víztisztító-állomást, a szennyvíztisztító állomás pedig a szakemberek szerint az egyik legmodernebb Európában: 25 ezer embert szolgál ki. Eleve úgy gondolkodtunk, hogy a Kézdivásárhelyhez tartozó településeket is ehhez a rendszerhez kössük.

Ez volt a legnagyobb lélegzetvételű munkálatunk, sok fejtörést okozott, de túl vagyunk rajta. Emellett folyamatosan zajlottak más munkák is, és most számokban fogok beszélni, mert talán úgy átláthatóbb. Befejeztük 21 utca és 17 udvartér felújítását, így közel 1700 család ma rendezett, biztonságos környezetben lakik.

18 nagy horderejű fejlesztési munkálatot eszközöltünk: megújult többek között a könyvtár, a Vigadó belső terei, a polgármesteri hivatal, a Tímár-kripta, és létrehoztuk a turisztikai irodát, amely a régió népszerűsítését szolgálja majd. 7 teret rehabilitáltunk: parkosítottunk, padokat helyeztünk el, zöldövezetet alakítottunk ki, így szebbé varázsoltuk városunkat.

7 parkolót tettünk rendbe, így civilizáltan és biztonságban parkolhatnak az ott lakók. 5 új játszóteret építettünk vagy korszerűsítettünk, hogy gyerekeink biztonságban játszhassanak, és 3 modern mozgásparkot alakítottunk ki partnerségben a New Fashion és Zarah Moden nadrággyárakkal, a Zöld Nap Egyesülettel, valamint a Rotary Klubbal.

Felszámoltuk a régóta szennyező szeméttelepet, megépítettük az ülepítő állomást, és kutya-menhelyet létesítettünk a Székely Kutya Klubbal és a Benji Állatvédő Egyesülettel karöltve. 3 olyan negyedet tettünk rendbe, ahol évtizedeken át sárban, rendetlenségben éltek a lakók (Bethlen-negyed, Szabadság-negyed, Molnár Józsiás-negyed).

A munkahelyteremtési erőfeszítéseink részeként két ipari parkot építettünk, ahová új vállalkozásokat várunk. Beindítottuk az inkubátorházat, amely 8 új cégnek, fiatal kézdivásárhelyi vállalkozónak biztosít székhelyet, és Oroszfaluban ravatalozót építettünk.

Sajnálom, hogy megszűnt a fizetéses parkolás, és nagyon bosszant, hogy még mindig a Vasút utcával küszködünk. A parkolás terén tovább kell gondolkodni a bővítésen, új megoldásokat kell találni, de rendet kell tenni!

Legyenek apróbb vagy nagyobb lépések, mind a város gyarapodását szolgálják. Akkor leszek boldog, ha már nem lesz mit csinálni a városban, mert minden útja, tere, épülete, rendszere rendben lesz. De rengeteg még a tennivaló, 30-40 év elmaradását nem lehet 4 év alatt behozni. A polgármesterség nem mindig a népszerű döntésekről szól. Ha haladni akarunk, be kell vállalnunk olyan dolgokat is, amelyek megoldása nehéz és időigényes. De még mindig jobb, mint nem csinálni semmit.

Nem tudom, hogy az előttem lévő városvezetők miért nem gondolkodtak az udvarterek megújításában. Évtizedek óta az udvarterek városának hívjuk magunkat, miközben némelyek olyan állapotban voltak, vannak, hogy büszkeség helyett inkább szégyenkeznünk kell, ha rájuk nézünk. Nekünk 17 udvarteret sikerült rendezni, és ezt a munkát folytatni kell, az összes udvarteret újjá kell varázsolni. Kézdivásárhely igenis az udvarterek városa, büszkének kell lennünk rá!

Választási programjában úgy fogalmaz, hogy első mandátumában egy fejlődő Kézdivásárhely alapjait tették le, de hosszú távú fejlesztési céljai vannak. Milyennek látja Kézdivásárhelyt a jövőben?

Elsősorban egy jó csapatra van szükség, mert egyedül nem lehet. Egyedül senki nem tud megoldani semmit. Kell egy jó csapat itthon, Kézdivásárhelyen, egy Bukarestben, és egy a megyei önkormányzatnál, akikkel együtt lehet gondolkodni és dolgozni a különféle fejlesztéseken. A kézdivásárhelyi csapat, a tanácsosi listánk nemcsak sokszínű, de erős is! Majdnem minden szakterületet le tudtunk fedni, lesz kitől véleményt, tanácsot kérni. Ez a csapat tudja a jövőben segíteni a munkámat. A polgármesterség nem kiváltság, hanem egy nagyon sok munkával, és hatalmas felelősséggel járó feladat. Ennek ellenére azt hiszem, hogy a csapatommal ezt a munkát tudom vállalni a következő ciklusban. Azt szeretném, sőt, azt akarom, hogy Kézdivásárhely egyik gyöngyszeme legyen Székelyföldnek, Erdélynek, és miért ne, egész Európának.

Említette, hogy két ipari parkja van Kézdivásárhelynek. Ezekbe milyen vállalkozásokat szeretnének betelepíteni?

Fejér László képviselő úr szorgalmazására létrejött egy tejszövetkezet Felső-Háromszéken - ebben kézdivásárhelyiek is vannak. Tudjuk, hogy nagyon sok gond volt és van a tej felvásárlása körül, úgyhogy Székelykeresztúr mintájára mi is fel kell vásároljuk a tejet a gazdáinktól, és el kell kezdenünk előállítani kiváló minőségű sajtot, tejet, vajat, hiszen úgy támogathatjuk a gazdáinkat, és úgy járulhatunk hozzá Székelyföld gazdasági fejlődéséhez, ha a saját termékeinket fogyasztjuk.

Ugyanakkor, én nagyon szeretném, ha lassan a könnyűipar mellett a nehéz-, a gépgyártó-, illetve akár az elektronikai ipar is megtelepedne Háromszéken. Akkor alakulhatna ki igazi munkaerőpiac, ha nemcsak a könnyűipar uralná a vidéket.

Mikorra várható a jégpálya befejezése?

Kemény három év után végre sikerült beindítani a munkálatokat a műjégpályánál. Szinte biztos vagyok benne, hogy 2016 végén az angyal elhozza az új fedett jégpályát, mert jól haladnak a munkálatok. A következő projekt, amit meg kell valósítanunk, az a strand – ezt minden kézdivásárhelyi szeretné. Akár az önkormányzat egyedül, akár különböző vállalkozókkal partnerségben, el kell készülnie egy uszodának, vagy egy strandnak. 

Turisztikai szempontból hogyan tud vonzóbb célpont lenni Kézdivásárhely és környéke?

Végre sikerült létrehozni Kézdivásárhelyen is egy turisztikai irodát – kettős cél valósult meg, hiszen így egy romos épületet is rendbe tettünk a város főterén. Több turisztikával foglalkozó vállalkozót kértem meg, juttassák el hozzánk minden szóróanyagukat, hogy városunk legyen a környék turisztikai központja. Ez egy nagyon szép vidék, bőven van, amit nézni, nyáron nagyon sok a turista. Remélhetőleg még többen jönnek, és még többet maradnak, nálunk étkeznek, illetve nálunk költik el a pénzüket is - ezáltal Kézdivásárhely is gazdagabb lesz.

Mit tartalmaz a kampányprogramja, melyek a fő elemek?

Sajnos, 2015-ben, a sok kormányváltás és a bizonytalanság miatt leálltak az udvarterek felújítási munkálatai. Ennek ellenére, mai napig van egy érvényben lévő szerződésünk a Fejlesztési Minisztériummal, amely a főtér közvetlen környezetében lévő udvarterek csatornázását írja elő – ez tehát továbbra is prioritás. A város főterének közvetlen környezetében van a régi kaszárnya - vagy katonanevelde, attól függ, ki, hogyan ismeri –, amelyre van elképzelésünk, sőt, kész projektünk: egy művelődési központot hozunk létre benne, ahová beköltözhet a könyvtár és a múzeum.

Egy másik fontos projektünk a minorita rendház rendbetétele. A terv kész van, várjuk a leadási lehetőséget, ami május végén esedékes. Ebben szeretnénk együtt dolgozni Böjte atyával: az az elképzelésünk, hogy felújítjuk a romos épületet, és átadjuk neki, hogy azt a munkát, amit elkezdett Erdély különböző városaiban, nálunk folytassa. 

Mindez csak három, amit kiemeltem, de elkészült a fejlesztési stratégiánk, amelyben számos tervünk van még. Csak néhányat említek: a járóbeteg-rendelő kibővítése és felszerelése, napkollektoros rendszer kialakítása, új óvoda építése, játszóház kialakítása, tömbház-hőszigetelési program beindítása, főtérrendezés, uszoda építése vagy strand kialakítása. Ez mind benne van a kampányprogramomban is, hiszen azzal kampányolunk, amin amúgy is dolgozunk.

Több évig dolgozott iskolaigazgatóként majd szenátorként. Most első polgármesteri mandátuma végén miként látja ezt a munkát, miért szeretné folytatni?

Mert tovább szeretnék dolgozni Kézdivásárhelyért.

Amikor Bokor Tibor nem polgármester, mivel szeret foglalkozni?

Egy jó focimeccset sosem hagyok ki. Minden hétfőn focizok, de bárhová szívesen megyek megméretkezni is a csapattal. A Nagy Mózes Líceumban például minden évben van gyereknap előtt egy tanár-diák focibajnokság. Egy évben sem hagytam ki, sem amikor igazgattam az iskolát, sem amikor a szenátori kampányban voltam, sem négy évvel ezelőtt a polgármesteri kampányban, s most sem fogom. Polgármesteri teendőimet is mindig úgy alakítottam, hogy azon a napon, amikor ez az iskolai mérkőzés van, tudjak védeni a kapuban. Ugyanis én kapus vagyok. Nem tudom van-e olyan dolog, amiért lemondanék a fociról.

A foci mellett szeretek kertészkedni, azt mondják főzni is tudok, művelem is, ha van szabadidőm, sokat vagyok a kutyámmal, s ha a fiaim itthon vannak, minden programot lemondok értük. Egy titok magamról, ami nem is titok, mert aki ismer, tudja: az egyik kedvenc zenekarom a Parov Stelar.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?