Soós Zoltán programja egy mondatban: változás kell Marosvásárhelyen

Marosvásárhelynek változásra van szüksége – így fogalmazta meg egy mondatban programja lényegét keddi sajtótájékoztatóján Soós Zoltán, a város független polgármesterjelöltje.

A befektetők elkerülik a várost, a fiatalok elköltöznek, a városvezetés a település esélyeit az elmúlt 16 év alatt eljátszotta – sorolta Soós Zoltán azokat a tényezőket, amelyek szerinte megakadályozzák Marosvásárhely fejlődését.

A jelölt elmondta, a városban nincsenek munkahelyek,  elkerülik az új befektetők, az egyetemet végzett szakemberek külföldre vagy más városba mennek munkát vállalni, az iskolák fejlesztése elmarad, a tömegközlekedés használhatatlan, a zöldövezetek fokozatosan eltűnnek, nincs sportolási lehetőség, több az ügyészségi vád, mint az EU-s projekt.

Soós Zoltán azt tűzte ki céljának, hogy mindenki számára élhetővé váljon Marosvásárhely,  lakóinak legyen megélhetési lehetőségük, hogy senkinek ne kényszerüljön máshol keresni a boldogulás lehetőségét. „Én is elmentem itthonról tanulni, de visszajöttem” – említette saját példáját a polgármesterjelölt, aki a fiatalok megszólítására is nagy hangsúlyt fektet a kampányban.

Az identitás megőrzése mellett nagyon fontos, hogy legyenek munkahelyek, legyen miből megélni – hangsúlyozta. Az utóbbi évtizedekben 25 ezerrel csökkent Marosvásárhely lakosainak száma, ezért a további csökkenést meg kell akadályozni, azt pedig csak jó életfeltételek mellett lehet elérni – tette hozzá.

Megreformálná a tömegközlekedést

A konkrétumokra térve Soós elmondta, modern Marosvásárhelyt szeretne, ahol egyik helyről a másikra könnyűszerrel el lehet jutni a tömegközlekedési eszközökkel. Ehhez megfelelő infrastruktúra szükséges, kiszámítható közlekedés, mert ami ma Marosvásárhelyen működik, az használhatatlan – állapította meg.

A jelölt megreformálná a tömegközlekedési jegyrendszert. Napi- és hetijegyet vezetne be, a napijegy ára két lej lenne, amiért egész nap utazhatnának, és nem lenne szükség a személygépkocsik állandó használatára. Ezért emeletes parkolók megépítése a másik fontos célkitűzése, azáltal pedig teret nyerne a város, több hely jutna a zöldövezeteknek, a sportpályáknak, játszótereknek. A szennyezett levegő megszűrését végző fákat, lombkoronákat kivágatta, megnyíratta a jelenlegi polgármester, ezért még több káros anyagot szívunk be, még rosszabb a város levegője – ezen is változtatni akar Soós Zoltán.

Kihasználatlan a metropolisz övezet

A program jelentős részét képezi a városnak az egyetemekkel történő együttműködése. Soós emlékeztetett: műszaki és humán végzettek lépnek ki évről évre az egyetemek kapuján, a jók pedig elmennek több száz vagy ezer kilométerre innen. Ezen akar változtatni a polgármesterjelölt, a végzetteknek munkalehetőség teremtéssel, a befektetők idevonzásával, innováziós központ, logisztikai park megépítésével, a repülőtér fejlesztésével, utak építésével, EU-s pályázatok megnyerésével, a kihasználatlan turisztikai potenciál fejlesztésével, a város reklámozásával.

Az évek óta megalakult metropolisz övezet lehetősége még mindig kihasználatlan – ezen is változtatni kíván Soós Zoltán, aki a közigazgatás és a közpénzek kezelésének átláthatóságára, a városi pályázatok egyszerűsítésére, az oktatás fejlesztésére, az iskolák felszerelésére, a magyar nyelvű szakiskola létrehozására törekszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?