Irina Radu lett a TVR elnök-vezérigazgatója

Megszavazta kedden a parlament Irina Radu kinevezését a közszolgálati televízió (TVR) elnök-vezérigazgatói tisztségébe. A liberálisok a szerintük szabályellenes eljárás miatt kivonultak a teremből, és az alkotmánybíróságon támadják meg a határozatot.

A szavazás előzménye, hogy kedden a parlament kulturális és média szakbizottsága nem a TVR vezetőtanácsa által javasolt Monica Ghiurco, hanem a belső választáson alulmaradt, a testületben a Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Irina Radu kinevezését véleményezte kedvezően. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái szerint a szakbizottság törvényt szegett, mert a szabály szerint TVR vezetőtanácsa javasolja az elnök-vezérigazgatót.

A parlament kedden 308-8 arányban szavazta meg az Irina Radu kinevezéséről szóló határozatot. A szavazás előtt a liberálisok kivonultak a teremből abban reményben, hogy így nem lesz meg a kvórum. A parlament azonban döntőképes maradt, így a honatyák elfogadták a határozatot.

Mihai Voicu a szavazás után elmondta, a PSD törvénytelen módon erőltette akaratát a parlamentre. "Ez a kinevezés csak a TVR válságának meghosszabbítását jelenti" – fogalmazott a politikus. Hozzátette, a PNL az alkotmánybíróságon támadja meg a parlamenti határozatot.

Mint ismert, a TVR anyagi válságát csak mélyítette, hogy a parlament az elmúlt hónapokban sorra elutasította a vezetőtanács által javasolt elnök-vezérigazgató-jelölteket. A román sajtó szerint Irina Radu kinevezésével megnyílt a lehetőség arra, hogy a megfelelő törvénymódosítások után – a PSD szándékának megfelelően – csődeljárás induljon a televízió ellen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?