Lemondott az egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből az egészségügyi miniszter, Patriciu Achimaș Cadariu hétfő délben nyújtotta be lemondását – közölték bukaresti hírforrások. FRISSÍTÉS: A minisztérium irányítását ideiglenesen Dacian Cioloș kormányfő vette át.

A tárcavezető a Gazeta Sporturilor egy tényfeltáró cikksorozatát követően távozik tisztségéből, az napilap arról cikkezett, hogy a hazai kórházakban mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak, ami évente négymillió ember egészségét veszélyezteti.

Patriciu Achimaș Cadariu azt állította: az oknyomozó írásokat követően indult vizsgálat szerint a megközelítőleg 3500 laborvizsgálatnak csak öt százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak, a kórházba utaltak egészsége pedig emiatt nincs veszélynek kitéve. A közvélemény nyomására az egészségügyi tárca pénteken közzétette annak az 50 kórháznak a listáját, amelyekben hígított fertőtlenítőszereket használtak.

Az érintett kórházakból kilenc Bukarestben található, míg egyötödük erdélyi városokban. A listára felkerült a Gyergyószentmiklós Municípiumi Kórház, a Marosvásárhelyi Megyei Kórház, a Kolozsvári Onkológiai Intézet és a Brassói Gyermekkórház is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?